Προς όλους τους συναδέλφους της ΚΕΔΙΠΕΣ
Καταργεί τη ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ το Διοικητικό Συμβούλιο
Οι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου με πολλές και επικίνδυνες ελλείψεις
Δίωρη στάση εργασίας αύριο, Παρασκευή 29/3/2019 12:30 – 14:30
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε ότι η συμπεριφορά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ, όσον αφορά τα εργασιακά θέματα συνεχίζει να στηρίζεται στο πνεύμα του Συνεργατισμού, όπως το βιώσαμε τα τελευταία χρόνια που υιοθέτησε τις μονομερείς αποφάσεις καταργώντας τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον εκπρόσωπο των συναδέλφων και φυσικά είδαμε τα αποτελέσματα …!
Μέσα στα πλαίσια αυτά σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ, αναφέρει ότι η Εταιρεία έχει διαμορφώσει τις θέσεις της με βάση τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις.
Στην επιστολή του το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πρόθυμο να μας δώσει περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις.
Σχολιάζοντας τα πιο πάνω σχόλια του προλόγου των απόψεων του Διοικητικού Συμβουλίου, θέλουμε να τονίσουμε:
α) Η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης είναι θέμα ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ όχι διαβούλευσης και δυστυχώς το Διοικητικό Συμβούλιο και οι σύμβουλοι του δεν το έχουν αντιληφθεί ή δεν συνειδητοποιούν την ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά των δύο.
β) Οι διευκρινίσεις που επιθυμούν να δώσουν σημαίνει ανάλυση θέσεων αλλά ΟΧΙ δυνατότητα διαπραγμάτευσης ή κατάθεσης απόψεων για ΑΛΛΑΓΕΣ.
Άρα καταλήγουμε άμεσα στο συμπέρασμα της επιβολής των απόψεων του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς να έχει διαπραγματευτεί μαζί μας (έγιναν δύο συναντήσεις με το Γενικό Διευθυντή).
Επί της ουσίας η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει πολλές αδυναμίες π.χ.
1. Καταργεί τα υφιστάμενα Ταμεία Υγείας (από το 2020)
2. Δεν υιοθετεί το σύνολο των Συμφωνιών ΕΤΥΚ – ΣΚΤ και αφήνει αρκετά άρθρα εκτός
3. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ: υιοθετεί την εξευτελιστική για τον υπάλληλο λύση της καταβολής του εισιτηρίου λεωφορείου ενώ οι συμβάσεις με την ΕΤΥΚ προβλέπουν χιλιομετρική αποζημίωση για τα εκτός ΕΔΡΑΣ (όχι εκτός Επαρχίας) και ταρίφα ΤΑΞΙ για τις εντός πόλης μετακινήσεις.
4. Αγνοεί πλήρως την υποχρέωση της Εταιρείας (διάδοχος της ΣΚΤ) να καταβάλει στο προσωπικό της ετήσια προσαύξηση όπως και η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας.(ημ. 22/7/2014)
5. Η αποκατάσταση των μισθών δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της πραγματικής υποχρέωσης της.
6. Δεν περιλαμβάνει σταθερή αύξηση για το κάθε έτος της σύμβασης, ούτως ώστε να μην αδικηθούν οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι
7. Αφήνει ανοικτά την πιθανή κατάργηση της ετήσιας προσαύξησης για το μέλλον (μετά το 2020).
Με βάση τα πιο πάνω εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να απορρίψουμε την πρόταση της Εταιρείας (δεν έχουμε απορίες), αφού κατά την άποψη τους δεν αφήνει περιθώρια διορθωτικών αλλαγών.
Όλα τα πιο πάνω είναι ενδεικτικά των διαφωνιών μας και φυσικά λόγω χώρου δεν μπορούμε να παραθέσουμε και άλλες «μικρότερης» σημασίας διαφορές μας με την «απόφαση» του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
Συνεπώς η δίωρη στάση εργασίας που είναι προγραμματισμένη για αύριο θα υλοποιηθεί και καλούνται ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι που επιδιώκουν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον και περιβάλλον, που να μην επιτρέπει αυθαίρετες αποφάσεις να ανταποκριθούν με συμμετοχή στη δίωρη στάση.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Λευκωσία, 28 Μαρτίου 2019