Menu

ΕΤΥΚ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ-Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΠΙ, ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΕΚ-ΠΕΟ - ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΠΙ-ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Παραχώρηση ετήσιων προσαυξήσεων και ATA

Η Ελληνική στοχοποιεί και πάλι τους συναδέλφους των πρώην ΣΠΙ, επικαλούμενη τις συμφωνίες ΣΕΚ – ΠΕΟ


ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΠΙ

ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Έχετε όλοι πληροφορηθεί, μέσα από την ενημερωτική εγκύκλιο της Τράπεζας, την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αναδρομική παραχώρηση των ετησίων προσαυξήσεων και της ΑΤΑ από την 01/01/2019.

Γνωρίζετε ότι, η προηγούμενη Διοίκηση της Τράπεζας, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να καταργήσει τις μισθολογικές κλίμακες, τις ετήσιες προσαυξήσεις και την ΑΤΑ, κάτι που η Οργάνωσή μας ουδέποτε αποδέχθηκε και προχώρησε σε διάφορες ενέργειες προκειμένου η Τράπεζα να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις. 

Συνεπώς πρέπει καταρχάς να σημειώσουμε ότι, η παραχώρηση της ΑΤΑ και των ετήσιων προσαυξήσεων με βάση τις υφιστάμενες μισθολογικές κλίμακες, καταδεικνύει ότι, λόγω των χειρισμών της Οργάνωσής μας, η Τράπεζα δεν έχει καταφέρει να πετύχει το στόχο της αυτό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της. Μέσα από την εγκύκλιο της, η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, έμμεσα αλλά σαφέστατα, προδιαγράφει, πως προσπάθειά της είναι, μέσα από μια νέα σύμβαση να «εκμοντερνίσει», στα μέτρα της φυσικά, το σύστημα αμοιβών, «εκμοντερνισμός» που δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την κατάργηση των κλιμάκων μισθοδοσίας, των ετησίων προσαυξήσεων και του τιμαρίθμου.

Αναφέρει η Τράπεζα, πως οι διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση νέας Συλλογικής Σύμβαση δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα, αυτό όμως που εσκεμμένα αποφεύγει να αναφέρει, είναι, πως, ενώ οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει σε σημείο που διαφαινόταν μια ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές συμφωνία, επέλεξε να υπαναχωρήσει και να τις οδηγήσει σε αδιέξοδο για λόγους που η ίδια μόνο αντιλαμβάνεται.     

Βλέπουμε όμως ακόμα μια φορά τη Διοίκηση της Τράπεζας, χρησιμοποιώντας τις συμβάσεις της ΣΕΚ-ΠΕΟ, να στοχοποιεί τους συναδέλφους των πρώην ΣΠΙ.

Η Οργάνωσή μας από την πρώτη στιγμή που οι συνάδελφοι των πρώην ΣΠΙ μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, κάλεσε την Τράπεζα να τους τοποθετήσει στις υφιστάμενες μισθολογικές κλίμακες που προβλέπουν οι συμφωνίες ΕΤΥΚ-Ελληνικής και στις οποίες είναι τοποθετημένοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι της Τράπεζας. 

Η επιμονή της Τράπεζας για να παραμείνουν στο τραπέζι οι συμβάσεις της ΣΕΚ-ΠΕΟ, βρήκε από νωρίς συνοδοιπόρους τις άλλες συντεχνίες, οι οποίες έσπευσαν από τις πρώτες μέρες μεταφοράς του προσωπικού των πρώην ΣΠΙ στην Ελληνική, να υπογράψουν συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα για τη διατήρηση των συμφωνιών αυτών (μισθολογικές κλίμακες κλπ).

Σήμερα, η Ελληνική Τράπεζα επικαλείται ακόμα μια φορά τις συμφωνίες αυτές για να παραχωρήσει στο προσωπικό των πρώην ΣΠΙ, όχι την ετήσια προσαύξηση της ΕΤΥΚ, αλλά αυτή των συμφωνιών ΣΕΚ-ΠΕΟ που είναι εμφανώς μικρότερη.

Όταν υπογράφετο η συμφωνία Ελληνικής - άλλων συντεχνιών, για τη διατήρηση ισχύος των συμφωνιών τους, οι συντεχνίες αυτές «εκπροσωπούσαν» την συντριπτική μειοψηφία του μεταφερόμενου προσωπικού (πόσο μάλλον σήμερα που οι αριθμοί τους είναι αμελητέοι).

Συνεπώς δεν δεσμεύουν το προσωπικό οι συγκεκριμένες συμφωνίες, και το προσωπικό έπρεπε να έχει ήδη τοποθετηθεί στις μισθολογικές κλίμακες και γενικά στις συμφωνίες ΕΤΥΚ – Ελληνικής Τράπεζας, οι οποίες δεσμεύουν την Ελληνική Τράπεζα και καλύπτουν όλο ανεξαίρετα το προσωπικό της.

Είναι φανερό ότι η Διοίκηση της Ελληνικής με τα επιχειρήματα της φάσκει και αντιφάσκει, αφού όταν τη συμφέρει επικαλείται ότι ισχύουν οι συμβάσεις ΣΕΚ-ΠΕΟ (παραχώρησης ετήσιων προσαυξήσεων), ενώ όταν δεν τη συμφέρει επικαλείται ότι δεν ισχύουν (επιστροφή μειώσεων μισθών και ωφελημάτων).

Κατά παράβαση των υφιστάμενων συμφωνιών η Τράπεζα αναφέρει ότι την ετήσια προσαύξηση δεν θα λάβουν οι έκτακτοι / προσωρινοί υπάλληλοι.

Είναι ξεκάθαρη η πρόνοια των υφιστάμενων συμφωνιών που προβλέπει ότι οι έκτακτοι / εποχικοί απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπό δοκιμασία υπαλλήλους, συνεπώς, όσοι έχουν συμπληρώσει 12 μήνες υπηρεσίας, είτε βρίσκονται στην υπηρεσία, είτε έχουν αποχωρήσει, θα πρέπει να λάβουν την ετήσια προσαύξησή τους αλλά και την ΑΤΑ.

Πρέπει επιτέλους η Ελληνική Τράπεζα να σταματήσει να παίζει παιγνίδια επικαλούμενη ανύπαρκτες για το χώρο μας συμφωνίες, να εφαρμόσει τις συμφωνίες της με την ΕΤΥΚ και να σταματήσει να παραβιάζει τη νομοθεσία περί ίσης αμοιβής για ίση εργασία.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Οργάνωσή μας, με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της, θα επιδιώξει την όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση των προβλημάτων που σας ταλανίζουν, τα οποία προκύπτουν ως επακόλουθο των προσπαθειών για οικονομικά και άλλα οφέλη, αφενός της Ελληνικής και αφετέρου άλλων συντεχνιών, εις βάρος και στις δύο περιπτώσεις των ίδιων των συναδέλφων. Τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του προσωπικού, που η Τράπεζα επικαλείται στην εγκύκλιό της, τα γνωρίζει καλύτερα το ίδιο το προσωπικό και η ΕΤΥΚ, ως η συνδικαλιστική του Οργάνωση.

Θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε τους συναδέλφους των πρώην ΣΠΙ, ότι όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι είναι στο πλευρό τους και θα αγωνιστούν για να τερματιστεί επιτέλους αυτή η άδικη και προκλητική συμπεριφορά εναντίον τους. 

Θα σας τηρούμε ενήμερους για τις εξελίξεις. 

Θέλουμε, με την ευκαιρία αυτή, να ευχηθούμε σε όλους καλά Χριστούγεννα με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Ο Θεάνθρωπος, την γέννηση του οποίου θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες, ήρθε και δίδαξε την ισότητα μεταξύ των Ανθρώπων. Αυτή την ισότητα πολεμούμε και εμείς να πετύχουμε και θα την πετύχουμε.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ                                                                                                                                                                                                         Λευκωσία, 21 Δεκεμβρίου 2020

Προηγούμενο TETYK - Συνεχίζεται η συνεργασία μας με το Droushia Heights Hotel μέχρι 31/03/2021
Επόμενο ETYK - Η ΕΤΥΚ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ €115 - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ

Λήψη Αρχείων

Αρχείο