Menu

ETYK - Η ΕΤΥΚ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ €115 - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ

Η ΕΤΥΚ ζήτησε να παραχωρηθεί σε όλους προσαύξηση τουλάχιστον €115

Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα παραχωρήσει ετήσια προσαύξηση με ελάχιστο ποσό €75

Η Ελληνική ΤΡΑΠΕΖΑ απαξιώνει το χαμηλόμισθο προσωπικό της

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Επανερχόμαστε στο θέμα του λανθασμένου αλλά και υποτιμητικού τρόπου που επέλεξε η Ελληνική Τράπεζα να χειριστεί το θέμα της παραχώρησης των ετήσιων προσαυξήσεων στους συναδέλφους των πρώην ΣΠΙ, αλλά και στην απαράδεκτη προσέγγισή της προς το χαμηλόμισθο προσωπικό της.

Με σημερινή επιστολή μας προς τη Διοίκηση της Τράπεζας και προς το Υπουργείο Εργασίας έχουμε εκφράσει την απογοήτευση και τη διαφωνία μας με τον τρόπο που επέλεξε η Τράπεζα να χειριστεί το θέμα και την καλέσαμε όπως προχωρήσει, δίχως καθυστέρηση, σε διορθωτικές ενέργειες.

Ο τρόπος που η Τράπεζα χειρίστηκε το θέμα της παραχώρησης ετήσιων προσαυξήσεων στο προσωπικό των πρώην ΣΠΙ, είναι μια ενέργεια έξω από τις μεταξύ μας συμφωνίες.

Η Τράπεζα, όφειλε από την πρώτη στιγμή μεταφοράς των συναδέλφων των πρώην ΣΠΙ στην Ελληνική, να τους τοποθετήσει στις υφιστάμενες (Συμφωνίες ΕΤΥΚ – Τράπεζας) μισθολογικές κλίμακες και κατά συνέπεια οι συνάδελφοι αυτοί θα έπρεπε να λάβουν τουλάχιστον την ίδια προσαύξηση, βάσει των κλιμάκων αυτών, που έλαβε και το υπόλοιπο προσωπικό της Τράπεζας.

Η ενέργειά αυτή επίσης καταπατεί και την αρχή / νόμο «Ίση αμοιβή για ίση εργασία».

Στην εγκύκλιό της η Τράπεζα αναφέρει ότι θα εφαρμόσει τη «μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ».

Η συμφωνία που επικαλείται η Τράπεζα, έχει υπογραφεί το 2017 και σε κανένα στάδιο προηγουμένως δεν την υλοποίησε.

Σήμερα, που η Τράπεζα αποφάσισε να παραχωρήσει την αύξηση της ΑΤΑ, θυμήθηκε τη «μεταβατική συμφωνία» προκειμένου να πληρώσει στους συναδέλφους, όχι  το 100% της αύξησης, αλλά το 50% που προβλέπει η συγκεκριμένη συμφωνία. 

Επίσης η Τράπεζα, στην εγκύκλιο της, αυθαίρετα και λανθασμένα, κάνει αναφορά στην αύξηση που, έξω από τις υφιστάμενες συμφωνίες, έχει παραχωρήσει το 2019 και ότι μάλιστα αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί από την ετήσια προσαύξηση που δικαιούται ο κάθε συνάδελφος για το ίδιο έτος.

Η ενέργεια αυτή, αποτελεί παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών και η Τράπεζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να αφαιρέσει από την ετήσια προσαύξηση που δικαιούται ο κάθε συνάδελφος, βάσει της μισθολογικής του κλίμακας, το οποιοδήποτε ποσό που μπορεί η Τράπεζα να έχει παραχωρήσει ως αύξηση (όπως και οι ίδιοι αναφέρουν στην εγκύκλιο τους), έξω από τις μεταξύ μας συμφωνίες, χαριστικώς.

Σε σχέση με την αναφορά της Τράπεζας ότι, η συλλογική σύμβαση που θα συμφωνήσουμε θα εφαρμοσθεί μόνο στα μέλη της ΕΤΥΚ, έχουμε τονίσει στην Τράπεζα ότι, όπως πάντοτε, έτσι και τώρα, η συλλογική σύμβαση θα καλύπτει το σύνολο του προσωπικού της Τράπεζας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Χθες, η Διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ, ένας οργανισμός που σίγουρα αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι η Ελληνική Τράπεζα, υιοθετώντας την εισήγηση της Οργάνωσής μας, για οικονομική ενίσχυση του χαμηλόμισθου προσωπικού, έχει αποφασίσει για τρίτη χρονιά, να παραχωρήσει και το 2021 την ετήσια προσαύξηση καθορίζοντας ελάχιστο ποσό τα €75.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι η Οργάνωσή μας, στα πλαίσια ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης με την Ελληνική Τράπεζα, είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, που αφορούσε / ευεργετούσε όλους τους χαμηλόμισθους συναδέλφους:

«Για κάθε χρόνο της Σύμβασης (2019-2021) να παραχωρηθεί ετήσια προσαύξηση στην μισθολογική κλίμακα του καθενός, ύψους €115».

Δυστυχώς, η Ελληνική Τράπεζα, που όπως όλοι γνωρίζουν επωφελήθηκε τα μέγιστα από την εξαγορά του Συνεργατισμού, δεν φάνηκε αντάξια των προσδοκιών του προσωπικού της, αφού συνειδητά επέλεξε να αγνοήσει τις εισηγήσεις της Οργάνωσής μας, αλλά και τα παραδείγματα άλλων Τραπεζών / Οργανισμών και να χειριστεί το θέμα αυτό με τον χείριστο τρόπο.

Η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, θα έπρεπε να προβληματιστεί πολύ σοβαρά, από το γεγονός ότι με τις ενέργειές της, αντί να εμπνεύσει στο προσωπικό τη δέσμευση προς τον Οργανισμό του, αντί να ενισχύσει την ομαδικότητα και την υποκίνηση, έκανε του συναδέλφους να εύχονται να μην ήταν σήμερα στην Τράπεζα αλλά στην ΚΕΔΙΠΕΣ. 

Τέλος, θέλουμε ακόμα μια φορά να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Οργάνωσή μας θα χειριστεί τα θέματα που έχουν προκύψει από τις τελευταίες ενέργειες της Τράπεζας με πολλή προσοχή και σοβαρότητα, επιδιώκοντας την αποκατάσταση του δικαίου το συντομότερο.  

Θα συνεχίσουμε να σας τηρούμε ενήμερους για τις εξελίξεις.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Λευκωσία, 22 Δεκεμβρίου 2020

Προηγούμενο ΕΤΥΚ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ-Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΠΙ, ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΕΚ-ΠΕΟ - ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΠΙ-ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Επόμενο ETYK - ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Λήψη Αρχείων

Αρχείο