Προς όλους τους συναδέλφους της Ελληνικής Τράπεζας
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΟΥΣ
Οι αρνητικές εξελίξεις οφείλονται σε αποφάσεις της Διοίκησης και του Διοικητικού Συμβουλίου
Το Υπουργείο Εργασίας προειδοποίησε τη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας ότι θα κινηθεί ποινικά εναντίον της
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Καταρχάς θέλουμε να ευχηθούμε το Άγιο φως της Ανάστασης να φέρει σε σας και στις οικογένειες σας υγεία, ευτυχία και κάθε καλό.
Είμαστε υποχρεωμένοι να σχολιάσουμε τις τελευταίες δηλώσεις του CEO της Τράπεζας που έγιναν κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το έτος 2021.
Τις Άγιες αυτές μέρες που ο καθένας εκφράζει την αγάπη του και τις ευχές του, ο κ. Gatzke, ξενόφερτος ων, με διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα, προτίμησε να εκτοξεύσει εκβιασμούς και απειλές εναντίον του προσωπικού.
Είναι άξιο απορίας πως είναι δυνατό να μην αντιλαμβάνεται η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας ότι δεν μπορεί διαρκώς να συμπεριφέρεται με αυτό τον αντιπαραγωγικό τρόπο προς το ίδιο το προσωπικό της, το ηθικό του οποίου βρίσκεται λόγω ακριβώς αυτής της συμπεριφοράς, σε χαμηλά επίπεδα.
Ενώ είναι ξεκάθαρη η αδυναμία της Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας στην αύξηση των εσόδων της, ιδιαίτερα συγκρινόμενη με τον ανταγωνισμό η Διοίκηση της Τράπεζας αντί να επικεντρώσει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζει με την «εύκολη λύση» των απολύσεων.
Δεν κάνει όμως καμία αναφορά στα έξοδα για συμβούλους τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 9.2% (11,3 εκατομμύρια ευρώ).
Αποφεύγει η Διοίκηση να αναφέρει ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει το πιο χαμηλό κόστος ανά υπάλληλο (20% χαμηλότερο από τις υπόλοιπες Τράπεζες) και φυσικά αποφεύγουν και οι δημοσιογράφοι να το αναδείξουν.
Παραπονιέται ο κ. Gatzke ότι δέχεται απειλές για ποινικές αγωγές.
Ασφαλώς φαίνεται ότι εννοεί το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο με απόφαση του αναφέρει ότι η μη επαναφορά των μισθών των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ από την 01/01/2019, αποτελεί παραβίαση του περί προστασίας των μισθών νόμου. Και μάλιστα το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας προειδοποίησε την Τράπεζα με ποινικές αγωγές.
Δεν εξηγεί ότι ποινικές αγωγές μπορούν να καταχωρηθούν μόνο σε όσους παραβιάζουν τους νόμους και ότι αν κάποιος δεν θέλει να έχει εις βάρος του ποινικές αγωγές, φροντίζει να τηρεί τους νόμους.
Η πιο πάνω απόφαση / υπόδειξη του Υπουργείου Εργασίας προς τη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας είναι ξεκάθαρη και παρά τις περί του αντιθέτου φραστικές διακηρύξεις του κ. Gatzke, η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μην συμμορφώνεται με τις συμβατικές και νομικές της υποχρεώσεις.
Φυσικά, η Διοίκηση της Ελληνικής προσβλέπει σε παρεμβάσεις πολιτικών κύκλων που θα ασκήσουν πίεση στην Γενική Εισαγγελία. Ίδωμεν…
Είναι φανερό ότι η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας απαξιώνει και αγνοεί αποφάσεις και προτάσεις του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας.
Eνώ οφείλει να σέβεται τους νόμους και τους εργασιακούς θεσμούς του τόπου στον οποίο δραστηριοποιείται, η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας αντιθέτως τους απαξιώνει και τους περιφρονεί.
Αλλά και το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει να χαϊδεύει την Ελληνική Τράπεζα και να προχωρήσει επιτέλους τη διαδικασία των ποινικών αγωγών.
Ο κ. Gatzke, στις δηλώσεις του, επέκρινε την ΕΤΥΚ ότι εδώ και εννέα μήνες προσπαθεί να ξεκινήσει μια συζήτηση μαζί της, αλλά η ΕΤΥΚ αρνείται να εμπλακεί σε διάλογο, ενώ σε άλλο στάδιο των δηλώσεων του αναφέρει ότι είναι σε διαδικασία για συνομολόγηση (ανανέωση) Συλλογικής Σύμβασης.
Πριν λίγες μέρες ο κ. Gatzke ενημέρωνε ο ίδιος ότι μετά από δύο συναντήσεις με την ΕΤΥΚ για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης ΕΚΕΙΝΟΣ αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία αυτή.
Ας αποφασίσει ο κ. Gatzke ποιο από τα δύο ισχύει. Διότι είναι αδύνατο να ισχύουν και τα δύο. Εκτός πάλι αν είναι όλα στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγχυσης και της παραπληροφόρησης.
Σε ότι αφορά τις απειλές περί πλεονασμών, η θέση της Οργάνωσης μας είναι ξεκάθαρη:
Δεν πρόκειται να δεχτούμε κατ’ ουδένα λόγο τους πλεονασμούς. Αν η οποιαδήποτε Τράπεζα επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού της, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης το οποίο να είναι ικανοποιητικό, όπως άλλα σχέδια που έχουν κυκλοφορήσει από άλλες Τράπεζες στο χώρο μας.
Ο κ. Gatzke με πρόσχημα τη ζημιά που παρουσίασε η Τράπεζα για το 2021 απειλεί με πλεονασμούς. Μια ζημιά η οποία έγινε λόγω απομείωσης του project starlight και η οποία προμελετημένα παρουσιάζεται για το 2021 ενώ η πράξη πώλησης πραγματοποιήθηκε το 2022, ούτως ώστε να δικαιολογήσει την εξαγγελία / πρόθεση του για πλεονασμούς.
Είναι όμως γνωστό ότι η Ελληνική Τράπεζα το 2019 είχε ανακοινώσει €300,000,000 κέρδος ενώ το 2020 είχε ανακοινώσει €100,000,000. Άρα τώρα πως προέκυψαν ζημιές και ποιοι έχουν την ευθύνη γι’ αυτά τα αποτελέσματα;
Κανένας στον τραπεζικό χώρο δεν προσπάθησε να μειώσει το προσωπικό του μέσω πλεονασμών. Ούτε Τράπεζες οι οποίες για χρόνια παρουσίαζαν ζημιές, ακόμα και αυτές που κουρεύτηκαν το 2013. Μετά το κούρεμα προχώρησαν σε Σχέδια Εθελοντικής Αφυπηρέτησης και σιγά σιγά νοικοκυρεύτηκαν. Αντίθετα, με ότι κάνει ο κ. Gatzke, με σωστά και μελετημένα σχέδια πρόωρης εθελοντικής αποχώρησης κατάφεραν να μειώσουν το προσωπικό τους (κατ’ επέκταση το κόστος προσωπικού) με τον ορθό τρόπο και τώρα να βρίσκονται σε πορεία κερδοφορίας.
Ο κ. Gatzke με τις δηλώσεις του περί πρόθεσης της Τράπεζας για πλεονασμούς, είναι φανερό ότι επιλέγει την οδό της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης με το ίδιο το προσωπικό της Τράπεζας, κάτι το οποίο δεν μπορεί παρά να επιφέρει αρνητικές συνέπειες και ζημιά για την ίδια την Τράπεζα. Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους όλοι αυτοί, εντός και εκτός Τράπεζας αλλά και πολιτικοί κύκλοι, που ενθαρρύνουν τον κ. Gatzke σε αυτή τη λανθασμένη και επικίνδυνη κατεύθυνση.
Ο κ. Gatzke στις δηλώσεις του αναφέρεται σε 300-350 πλεονασμούς για το 2022, αλλά ο στόχος και η επιδίωξη του είναι για 1350 σε διάστημα 2-3 χρόνων. Άρα κανένας συνάδελφος δεν μπορεί να νοιώθει ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο. Κανένας δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής. Οι συνέπειες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αγγίξουν όλους και θα είναι καταστροφικές, και αυτό όλοι οι συνάδελφοι θα πρέπει να το αντιληφθούν.
Τα μηνύματα που παίρνουμε τις τελευταίες ημέρες από τους συνάδελφους, δείχνουν ότι όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι συσπειρωμένοι γύρω από την ηγεσία της ΕΤΥΚ, ενωμένοι και δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε μαζί και αυτή την πρόκληση.
Θα συνεχίσουμε να σας τηρούμε ενήμερους για τις εξελίξεις.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Λευκωσία, 28 Απριλίου 2022