Menu

Παγκύπριες Συνελεύσεις ΤΥΕΤΥΚ

9η Παγκύπρια Συνέλευση ΤΥ-ΕΤΥΚ

Εκλογή νέας Διαχειριστικής Επιτροπής

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2015, στα Κεντρικά Γραφεία της Οργάνωσής μας, η 9η Τακτική Παγκύπρια Συνέλευση του ΤΥ-ΕΤΥΚ. 

Τις εργασίες της συνέλευσης άνοιξε με εναρκτήριο ομιλία του ο Αντιπρόεδρος του Ταμείου συν. Χριστόδουλος Ελισσαίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημαντικότητα του έργου που θα έχει να επιτελέσει η νέα Διαχειριστική Επιτροπή που θα προκύψει από τις εκλογές και στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του Ταμείου συν. Πολύδωρο Πολυδώρου.

Ο Πρόεδρος του ΤΥ-ΕΤΥΚ στην ομιλία του προχώρησε σε απολογισμό της δράσης του Ταμείου για τη χρονική περιόδου που πέρασε, και παρέθεσε τις προγραμματικές αρχές και το πρόγραμμα δράσης για την επόμενη περίοδο. Επίσης, προέβη σε μια ανασκόπηση των οικονομικών δεδομένων όπως διαμορφώνονται μετά την καθήλωση των μισθών και όπως αναμένεται να διαμορφωθούν με την επικείμενη αποχώρηση το 2016 των συναδέλφων, που έκαναν χρήση του ΣΕΕ της Τράπεζας Κύπρου και τόνισε την αδήριτη ανάγκη που ξεπροβάλλει για συγκράτηση των εξόδων. 

Στη συνέχεια ανέφερε πως για να επιτευχθεί η συγκράτηση των κόστων, αλλά και για να βελτιωθεί η παροχή των υπηρεσιών προς τα μέλη μας, επιβάλλεται ως αδήριτη ανάγκη η επέκταση των συνεργασιών με παροχείς υγείας, με προκαθορισμένες τιμές σε όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες, στόχο πάνω στον οποίο θα πρέπει να εργαστεί σκληρά η νέα Διαχειριστική Επιτροπή. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη της ενίσχυσης εκ μέρους της νέας ηγεσίας του Ταμείου της αμφίδρομης επικοινωνίας με τα μέλη, με σκοπό την εμπέδωση της πεποίθησης ότι το Ταμείο Υγείας αποτελεί κοινό κτήμα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων και για αυτό πρέπει να τύχει σεβασμού και προστασίας.

Στη συνέχεια, κλήθηκε στο βήμα για χαιρετισμό ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ συν. Λοΐζος Χατζηκωστής. Ο κ. Χατζηκωστής αναφέρθηκε  στα βήματα προς τα εμπρός που έχει κάνει το Ταμείο από την μέρα της ίδρυσής του, διευκρινίζοντας συνάμα ότι αυτό δεν πρέπει να σημαίνει σε καμία περίπτωση εφησυχασμό, αφού υπάρχουν πολλές προοπτικές και δυνατότητες μπροστά του αλλά και κίνδυνοι. 

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ επισήμανε την καθήλωση των μισθών, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του Ταμείου, γεγονός το οποίο σε σχέση με τις αυξημένες τιμές των παροχέων, αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη που πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ως εκ τούτου, κατέδειξε σαν αδήριτη ανάγκη τη μείωση των εξόδων του Ταμείου, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων μέσω της δημιουργίας όσο το δυνατόν περισσότερων συνεργασιών με παροχείς υγείας. 

Ο κ. Χατζηκωστής παραλλήλισε τη δημιουργία του Ταμείου Υγείας με το νέο όραμα της Οργάνωσής μας, αυτό της ενοποίησης των Ταμείων Προνοίας. Τέλος προέβη σε μια επισκόπηση του τραπεζικού τοπίου στην Κύπρο, αναφερόμενος σε πιθανές διαφαινόμενες εξελίξεις, αλλά και κινδύνους που ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις κάποιων ξενόφερτων διοικήσεων στις κυπριακές τράπεζες, με ξένες προς την Κύπρο νοοτροπίες, που δεν είναι άλλες από τη σταδιακή αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Χαιρετισμό στη συνέλευση επίσης απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ συν. Χρίστος Παναγίδης ο οποίος χαρακτήρισε το ΤΥ-ΕΤΥΚ ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Οργάνωσής μας και πραγμάτωση μακροχρόνιου οράματος του Επίτιμου Προέδρου της συν. Λοΐζου Χατζηκωστή. Επίσης αναφέρθηκε στους αγώνες και τη μέχρι σήμερα προσφορά του Ταμείου στους συναδέλφους, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά στη νέα Διαχειριστική Επιτροπή. Ανέφερε επίσης ότι έχει πλέον ωριμάσει ο χρόνος, για να προχωρήσει το ΤΥΕΤΥΚ στην επέκταση και διεύρυνση της προσφοράς του μέσα από νέες συνεργασίες με διάφορους φορείς, αλλά και τη λειτουργία δικών του υποδομών. Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ συνέκρινε και αυτός με τη σειρά του, τη δημιουργία του ΤΥ-ΕΤΥΚ με ένα νέο μεγαλεπήβολο όραμα που ξετυλίγεται μπροστά μας, τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Προνοίας της ΕΤΥΚ.

Ως ένδειξη τιμής και εκτίμησης ο Πρόεδρος του ΤΥ-ΕΤΥΚ συν. Πολύδωρος Πολυδώρου ζήτησε από τον Επίτιμο Πρόεδρο της Οργάνωσής μας συν. Λοΐζο Χατζηκωστή να προεδρεύσει της συνέλευσης πράγμα που έγινε.
Στη συνέχεια η Παγκύπρια Συνέλευση ενέκρινε την Έκθεση Δράσης και την Οικονομική Έκθεση της Γενικού Ταμία για την παρελθούσα περίοδο. Τέλος πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ταμείου από τη Γενική Ταμία συν. Έλενα Ζαντή και ακολούθησε συζήτηση τόσο για την παρουσίαση, όσο και για άλλα θέματα σχετικού περιεχομένου.

Η 9η Παγκύπρια Συνέλευση του Ταμείου Υγείας της ΕΤΥΚ με βάση το Καταστατικό ήταν εκλογική και διεξήχθησαν εκλογές για ανάδειξη της νέας Διαχειριστικής Επιτροπής. 

Ας σημειωθεί ότι η απερχόμενη Διαχειριστική Επιτροπή είχε εκτίσει διετή σχεδόν αντί τριετή θητεία, αφού η προκάτοχος της που είχε εκλεγεί στην 6η Παγκύπρια Συνέλευση, το 2012, παραιτήθηκε ένα μόλις χρόνο μετά την εκλογή της, καθώς έκρινε ότι  τα νέα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί τότε, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, απαιτούσαν νέες εκλογές και ανανέωση της εντολής των συναδέλφων. Αυτή η απόφαση είχε ληφθεί καθώς κρίθηκε ότι οι απαιτήσεις της διαχείρισης του Ταμείου μετά τον κυκεώνα που βιώσαμε το 2013, ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που είχε μπροστά της, όταν εκλέγηκε και η απαιτούμενη προσπάθεια θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. 

Έτσι η 7η Παγκύπρια Συνέλευση μετατράπηκε έκτακτα σε εκλογική και η Διαχειριστική Επιτροπή που εκλέγηκε τότε θα συμπλήρωνε την τριετία της προηγούμενης.

Η νέα Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου που εξελέγη καταρτίστηκε σε σώμα στις 15 Σεπτεμβρίου 2015.

Διαβάστε τις ομιλίες της 9ης Παγκύπριας Συνέλευσης ΤΥ-ΕΤΥΚ.