Menu

Παγκύπριες Συνελεύσεις ΤΥΕΤΥΚ

10η Παγκύπρια Συνέλευση

Δέκα Χρόνια Προσφοράς στους συναδέλφους

Καθήκον όλων μας η συνέχιση της ανοδικής πορείας

Πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, στα Κεντρικά Γραφεία της Οργάνωσής μας, η 10η Τακτική Παγκύπρια Συνέλευση του ΤΥ-ΕΤΥΚ. 

Τις εργασίες της συνέλευσης άνοιξε με εναρκτήριο ομιλία του ο Αντιπρόεδρος του Ταμείου συν. Χριστόδουλος Ελισσαίου, ο οποίος έκανε αναφορά στα δέκα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Υγείας, τονίζοντας την βαριά ευθύνη για τη διατήρηση αυτού του πολύτιμου κεκτημένου των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς οι συνθήκες στην οικονομία και στις τράπεζες έχουν επιδεινωθεί από το 2006. Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του Ταμείου συν. Πολύδωρο Πολυδώρου.

Ο Πρόεδρος του ΤΥ-ΕΤΥΚ στην ομιλία του προέβηκε σε απολογισμό για τα πεπραγμένα του Ταμείου όσον αφορά τις κύριες δραστηριότητες του για την χρονική περιόδο από την προηγούμενη Παγκύπρια Συνέλευση καθώς και για τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2015. Επίσης παράθεσε τις προγραμματικές αρχές και το πρόγραμμα δράσης για την επόμενη περίοδο εστιαζόμενος στην αναγκαιότητα για εξεύρεση τρόπων για περιορισμό του κόστους και για αλλαγή / βελτίωση του ηλεκτρονικού λογισμικού συστήματος και των διαδικασιών του Ταμείου, καθώς επίσης και στην αναζήτηση νέων συνεργασιών και βελτίωση των υφιστάμενων, με τα Κλινικά Εργαστήρια / Διαγνωστικά Κέντρα / Φαρμακεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διευθέτηση με φαρμακείο στη Λευκωσία στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου απέκτησε συμμετοχή η ΕΤΥΚ, και με βάση την οποία τα μέλη του Ταμείου μπορούν να παίρνουν τα καλυπτόμενα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους χωρίς κόστος.  
Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ταμείου αναφέρθηκε και στα Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου των τραπεζών, Κύπρου, Ελληνικής και Alpha η ύπαρξη των οποίων απαιτεί κάποιες διαφοροποιημένες διαδικασίες και επιβάλλει σχετικές ρυθμίσεις τόσο στο Μητρώο, όσο και στο ηλεκτρονικό λογισμικό σύστημα αλλά και στις διαδικασίες του Ταμείου Υγείας όσον αφορά τον τρόπο καταβολής της εισφοράς των μελών.

Τέλος, δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο Ταμείο, όπως για παράδειγμα την μείωση και καθήλωση των εισφορών των μελών οι οποίες αποτελούν και το μοναδικό έσοδο του Ταμείου, ως επίσης και στην αβεβαιότητα που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα που δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε για πόσο θα μείνουν καθηλωμένοι οι μισθοί, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές πολλών παροχέων υγείας παραμένουν αδικαιολόγητα ψηλές. Από τα πιο πάνω γεγονότα ξεπροβάλλει ως αδήριτη ανάγκη η προσπάθεια για περαιτέρω περιορισμό των εκροών του Ταμείου έχοντας τη μείωση των αποζημιώσεων προς τους συναδέλφους ως την τελευταία επιλογή.
 

Στη συνέχεια χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ συν. Χρίστος Παναγίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την 10η Παγκύπρια Συνέλευση ως σημειολογικού χαρακτήρα, καθώς το Ταμείο Υγείας της ΕΤΥΚ έχει ολοκληρώσει την πρώτη δεκαετία ζωής και προσφοράς.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ χαρακτήρισε το Ταμείο Υγείας ως μία από τις σημαντικότερες προεκτάσεις της προσφοράς της Οργάνωσής μας προς τους συναδέλφους αλλά και ισχυρό ενοποιητικό στοιχείο του συνόλου των τραπεζουπαλλήλων μαζί της. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι με βάση την ίδια πετυχημένη φόρμουλα της δημιουργίας του ΤΥ-ΕΤΥΚ, θα πρέπει να προχωρήσει η Οργάνωσή μας στην υλοποίηση του νέου και εξίσου μεγαλεπήβολου οράματός της, τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Προνοίας της ΕΤΥΚ.

Ο ΓΓ της ΕΤΥΚ με τη σειρά του αναφέρθηκε στις προκλήσεις των καιρών που αγγίζουν τον τραπεζικό τομέα, την Οργάνωσή μας και κατ’ επέκταση το Ταμείο Υγείας και τόνισε την αναγκαιότητα για διαφύλαξη του Ταμείου με αποφασιστικότητα αλλά και αυστηρότητα, εκ μέρους της Διαχειριστικής Επιτροπής, όπου χρειαστεί. Στην προσπάθεια της αυτή η Διαχειριστική Επιτροπή θα έχει στο πλευρό της την αρωγή και συμπαράσταση του Επίτιμου Προέδρου της ΕΤΥΚ συν. Λοΐζου Χατζηκωστή αλλά και του συνόλου των στελεχών της ΕΤΥΚ.

Στη συνέχεια η Παγκύπρια Συνέλευση ενέκρινε την Έκθεση Δράσης και την Οικονομική Έκθεση της Γενικού Ταμία για την παρελθούσα περίοδο και ακολούθησε συζήτηση.

Διαβάστε τις ομιλίες της 10ης Παγκύπριας Συνέλευσης ΤΥ-ΕΤΥΚ.