Menu

Παγκύπρια Συνέδρια ΕΤΥΚ

51ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΥΚ

 Κέρδη €300,000,000 και αρνούνται να πληρώσουν
την ετήσια προσαύξηση προσωπικού

Επιθυμούν συνθήκες εργασίας της δεκαετίας 1950

Πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου στο οίκημα της ΕΤΥΚ στη Λευκωσία, το 51ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης συν. Χρίστος Παναγίδης και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες του Γενικού Γραμματέα, συν. Ανδρέα Παναγιώτου και του Επίτιμου Προέδρου της Οργάνωσης, συν. Λοΐζου Χατζηκωστή.

Στην ομιλία του ο Επίτιμος Πρόεδρος της Οργάνωσης, συν. Λοΐζος Χατζηκωστής, αναφερόμενες στις επερχόμενες προκλήσεις, είπε ότι υπάρχουν κάποιες Διοικήσεις που επίσημα πλέον εκφράζουν την επιθυμία τους για να εφαρμόσουν στον τραπεζικό χώρο, καταστάσεις που ίσχυαν πριν εξήντα χρόνια.

Σημείωσε ότι, η πρώτη απεργία τραπεζοϋπαλλήλων – μελών της ΕΤΥΚ, έγινε για να υιοθετηθούν μισθολογικές κλίμακες και να τερματιστεί η ασυδοσία της εργοδοσίας, η οποία τότε έδιδε αυξήσεις, χωρίς κριτήρια και διαδικασίες, όποτε ήθελε και σε όποιους ήθελε. Η Οργάνωσή μας, δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση των επιδιώξεων αυτών των κύκλων, που θα επαναφέρουν στο χώρο μας την εργοδοτική ασυδοσία και θα μας επιστρέψουν εξήντα χρόνια πίσω.  

Ο Λ. Χατζηκωστής κάλεσε τις Διοικήσεις των Τραπεζών, αντί να επικεντρώνονται στο πως να μειώσουν το εργατικό κόστος, να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των εργασιών των Τραπεζών και στην αύξηση των εσόδων τους.

Είναι απαράδεχτο, Διοικήσεις Τραπεζών, να ανακοινώνουν σήμερα, πανηγυρικά κέρδη €300,000,000 και την ίδια στιγμή, προκλητικά να αρνούνται να παραχωρήσουν στο προσωπικό τους την ετήσια προσαύξηση, της οποίας το κόστος είναι ασήμαντο.  

Επίσης αναφέρθηκε στα τεράστια έξοδα των Τραπεζών σε συμβούλους που φθάνουν μέχρι τα €50,000,000 το χρόνο ενώ τα αποτελέσματα αυτών των υπηρεσιών δεν ανταποκρίνονται στο κόστος.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ΓΕΣΥ, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ ανέφερε ότι οι συνολικές εισφορές που προέρχονται από το χώρο μας, θα ανέλθουν στα €45 εκ. περίπου, ενώ τα ποσά που θα επιστρέφονται στους συναδέλφους (για ιατροφαρμακευτική κάλυψη) θα είναι περίπου €8 εκ. Η διαφορά, αποτελεί την επιχορήγηση των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΓΕΣΥ προς όφελος των υπόλοιπων συμπολιτών μας. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν και να το κατανοούν όλοι, αφού είναι συνειδητή η απόφασή μας για να στηρίξουμε το ΓΕΣΥ. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να διατηρήσουμε τη λειτουργία του Ταμείου Υγείας της ΕΤΥΚ, συμπληρωματικά του ΓΕΣΥ.

Στην oμιλία του ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ συν. Ανδρέας Παναγιώτου, τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση στη χρηματοπιστωτικό μας χώρο, συνεχίζει να είναι ρευστή και αναφερόμενος στις αλλαγές που επήλθαν σε αρκετές Διοικήσεις Τραπεζών, κάλεσε όλους όπως αντιμετωπίσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους ως το σημαντικότερο κεφάλαιο του οργανισμού τους και ως την κινητήρια δύναμη για επίτευξη των στόχων τους. Βασική επιδίωξη των Διοικήσεων των Τραπεζών, θα πρέπει να είναι η ανύψωση του ηθικού του προσωπικού τους, που τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στο ναδίρ.

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υφίστανται στο χώρο της Ελληνικής Τράπεζας, ο Γενικός Γραμματέας, τόνισε ότι σε περίπτωση που η Ελληνική Τράπεζα δεν επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους εργασιακούς θεσμούς και προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις, η Οργάνωσή μας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων.

Το 51ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ, χαρακτήρισε απαράδεκτη και προκλητική την αθέτηση από πλευράς της Διοίκησης Τράπεζας Κύπρου, της δέσμευσης που ανέλαβε παραμονές των τελευταίων προεδρικών εκλογών, για αποκατάσταση των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας των εν ενεργεία υπαλλήλων. Αποφασίσθηκε όπως, κληθεί η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, να συμμορφωθεί με τη δέσμευσή της, τονίζοντας ότι, η Οργάνωσή μας δεν μπορεί να δεχθεί κατ΄ ουδένα λόγο την όποια υπαναχώρηση και είναι διατεθειμένη να προχωρήσει, εάν χρειαστεί, στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων των συναδέλφων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίσθηκαν με την έγκριση ψηφισμάτων, της έκθεσης δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, της οικονομικής έκθεσης της ΕΤΥΚ, της έκθεσης των Ελεγκτών και  της εισφοράς στο Απεργιακό Ταμείο. 

Από Το Προεδρείο Του 51ου Παγκύπριου Συνεδρίου Της ΕΤΥΚ 

 Λευκωσία, 8 Ιουνιου 2019