Menu

Παγκύπρια Συνέδρια ΕΤΥΚ

 50ο Τακτικό Παγκύπρίο Συνεδρίο

Μήνυμα προς τις Διοικήσεις των Τραπεζών να σεβαστούν τις Συμβάσεις
και να κατανοήσουν τα μηνύματα που εκπέμπει η απόφαση του κράτους
για επαναφορά μισθών


Συσπειρωμένοι, ενωμένοι και ακομμάτιστοι
 για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των μελών μας  

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου στο οίκημα της ΕΤΥΚ στη Λευκωσία, το 50ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης μας. Το συνέδριο, αν και τακτικό, πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση του κράτους  για επίτευξη συμφωνίας επαναφοράς των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασιολογίας και για τα τεκταινόμενα στο χώρο μας και ως τέτοια αναδείχθηκε από το βήμα από τον επίτιμο Πρόεδρο της Οργάνωσης μας . Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης μας επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τόνισε ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά σε περίπτωση θυματοποίησης συναδέλφων.    
 
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης συν. Ανδρέας Παναγιώτου και ακολούθως προβλήθηκε ταινία που ετοιμάστηκε ως συνέχεια προηγούμενης που κάλυψε τα 50χρονα της Οργάνωσής, και η οποία καλύπτει την επόμενη δεκαετία μέχρι τα 60χρονα της ΕΤΥΚ.  
 
Σε μια σεμνή τελετή που ακολούθησε, στην παρουσία της οικογένειας του  τιμήθηκε με ειδική πλακέτα ένας αγνός και ανιδιοτελής συνδικαλιστής, ο συνάδελφος και επί δεκαετίες ηγετικό στέλεχος της ΕΤΥΚ Βλαδίμηρος Προεστός, που απεβίωσε στις 2 Φεβρουαρίου 2018.  Η πλακέτα επιδόθηκε στη  σύζυγό του Ανδρούλλα Προεστού. 
 
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με τις ομιλίες του  Γενικού Γραμματέα συν. Χρίστου Παναγίδη και του Επίτιμου Προέδρου της Οργάνωσής συν. Λοΐζου Χατζηκωστή.  
 
Στην ομιλία του ο συν. Λ. Χατζηκωστής ανέφερε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για αποκατάσταση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πέραν από την παραχώρηση από τις αρχές του χρόνου των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, εκπέμπουν μηνύματα που πρέπει να γίνουν κατανοητά από όλους. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι Διοικήσεις των Τραπεζών θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα δεν θα επιλυθούν από τη μη παραχώρηση των ετήσιων προσαυξήσεων και της ΑΤΑ.  
 
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη προσπάθεια αποκατάστασης των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας, προσδιορίζοντας ως χρονικό ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος μήνα για ικανοποίηση των συναδέλφων που εξαιρούνται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση. Το συνολικό κόστος των 10 εκατομμυρίων ευρώ είναι μηδαμινό ποσό σε σύγκριση με την εξαγγελία της Κυβέρνησης για διάθεση 250 εκατομμυρίων κατ’ έτος για αποκατάσταση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 
 
Ο συν. Λ. Χατζηκωστής αναφέρθηκε στις επιθέσεις που συντονισμένα γίνονται κατά του συνδικαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα της ΕΤΥΚ και τόνισε τη σημασία της διατήρησης της συνοχής και συσπείρωσης των μελών της Οργάνωσής και συνέχισης από πλευράς της ηγεσίας, της ανεξάρτητης συνδικαλιστικής δράσης, με την ίδια υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα, μακριά από κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις.  
 
 Στην Ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ συν. Χρίστος Παναγίδης, αναφέρθηκε στην μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το τραπεζικό μας σύστημα, αυτό τη μείωσης των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τόνισε ότι οι όποιες ενέργειες που ενδεχομένως γίνουν για επίλυσή του, δεν πρέπει να έχουν ως συνέπεια τη θυματοποίηση των συναδέλφων, αφού σε τέτοια περίπτωση η Οργάνωση θα αντιδράσει δυναμικά.  
 
Συνεχίζοντας ο Γενικός Γραμματέας ανάφερε ότι αποτελεί σχήμα οξύμωρο να βλέπουμε από τη μια τις Διοικήσεις των Τραπεζών να σπαταλούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για συμβούλους και άλλα έξοδα, και την ίδια στιγμή να προσπαθούν με κάθε τρόπο να στερήσουν από το ίδιο το προσωπικό τους ωφελήματα που με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες δικαιούνται επικαλούμενες δήθεν τον περιορισμό των εξόδων.  
 
Ο συν. Χρ. Παναγίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου συντονιστικού οργάνου των ανεξάρτητων και ακομμάτιστων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που θα στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προάσπιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των  εργαζομένων μακριά από κομματικές ή και άλλες εξαρτήσεις και επιρροές. 
 
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίσθηκαν με την έγκριση της έκθεσης δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, της οικονομικής έκθεσης της ΕΤΥΚ, της έκθεσης των Ελεγκτών και  αποφασίσθηκε η εισφορά στο Απεργιακό Ταμείο.   
 
Στο τέλος του Συνεδρίου έγιναν εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.