Menu

Παγκύπρια Συνέδρια ΕΤΥΚ

36ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο ΕΤΥΚ 

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΕΤΥΚ Συνάδελφου Λοϊζου Χατζηκωστή

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, σύνεδροι,

Με μεγάλη χαρά, σας καλωσορίζω γι’ άλλη μια φορά, στο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΤΥΚ.

Όπως θα έχετε διαπιστώσει στο σημερινό Συνέδριο έχουμε περιοριστεί αυστηρά στην παρουσία των συνέδρων και κατά συνέπεια δεν παρευρίσκονται φιλοξενούμενοι ούτε από το χώρο της Εργοδοσίας ούτε πολιτειακοί και εκπρόσωποι και φυσικά ούτε εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εντός και εκτός Κύπρου.

Η επιλογή αυτή είναι συνειδητή και αφορά αυτό το συγκεκριμένο Συνέδριο και δεν σημαίνει αλλαγή της πάγιας πολιτικής της Οργάνωσής μας.

Απλούστατα στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρήθηκε πιο συμφέρουσα λύση να διεξαχθούν οι εργασίες του Συνεδρίου αυτού, σ’ ένα αυστηρά οικογενειακό περιβάλλουν που θα μας δώσει την ευκαιρία πιο άνετα να εκφρασθούν οι απόψεις και εισηγήσεις των συναδέλφων αλλά ταυτόχρονα θα μας δοθεί η ευκαιρία ξεφεύγοντας από τις τυπικές διαδικασίες να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας πιο παραγωγικά και χρήσιμα, για τους συνέδρους και την ίδια την Οργάνωσή μας.

Η απόφαση μας για οικογενειακό Συνέδριο δεν σημαίνει κατ’ ουδένα λόγο έλλειψη σεβασμού προς τους συνήθεις προσκεκλημένους μας, ούτε διασάλεψη των σχέσεων μας. Απλούστατα, τολμηρά και υπεύθυνα το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε αυτή τη διαδικασία διότι στις σημερινές συνθήκες θεωρήθηκε η πιο συμφέρουσα για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εξ’ άλλου πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι το επόμενο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής και δράσης και θεωρείτε δεδομένο ότι πρέπει να γιορτάσουμε το γεγονός αυτό με ανάλογες εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2005. Το 37ο Συνέδριο που συμπίπτει με τα πενηντάχρονα μας, πρέπει να είναι πανηγυρικό με πολλές παρουσίες προσκεκλημένων όχι μόνο από το στενό γεωγραφικό χώρο της Κύπρου αλλά και το διεθνή συνδικαλιστικό χώρο.

Εν κατακλείδι θέλω να πω ότι το σημερινό συνέδριο με την απουσία προσκεκλημένων είναι στην ουσία μια μικρή προετοιμασία για τις μεγάλες εκδηλώσεις εορτασμού μισού αιώνα ζωής και δράσης ενώ ταυτόχρονα σεβόμενοι την ιστορία μας θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να τιμήσουμε και τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της ΕΤΥΚ και γενικά όσους πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Συνδικαλιστικό κίνημα των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Το 36ο Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, γίνεται μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που τείνουν να ανατρέψουν όλα όσα μέχρι χθες γνωρίζαμε, ότι καθορίζουν τις εξελίξεις αλλά και τον τρόπο συνδικαλιστικής συμπεριφοράς μας.

Οι καινοτομίες έχουν σχέση με την παγκοσμιοποίηση, την ένταξη μας στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, τις ζημώσεις γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα, τις εξελίξεις και την πορεία των Τραπεζών και αναπόφευκτα τις αρνητικές συνέπειες λόγω της πορείας του Χρηματιστηρίου.

‘Ολες οι πιο πάνω εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα αβέβαιο περιβάλλον για το αύριο των Τραπεζών και αυτό κατά συνέπεια θα έχει τις αντίστοιχες επιδράσεις του, στις συνθήκες εργασίες των εργαζομένων και αναπόφευκτα αυτό με τη σειρά του, δημιουργεί νέο σκηνικό για τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο των Τραπεζών του τόπου.

Ένα σύγχρονο και μοντέρνο συνδικαλιστικό κίνημα με οράματα για το μέλλον πρέπει αφ’ ενός να θυμάται την ιστορία και τη μέχρι τώρα διαδρομή του, με τα λάθη και τις επιτυχίες του, να τιμά και να σέβεται, τα άτομα που συνέβαλαν στο χθες και το σήμερα αλλά συνάμα πρέπει να κτίζει σταθερά και με σύνεση τις συνθήκες που θα του προσφέρουν την επιβίωση και την ευημερία του αύριο.

Οι συνθήκες και οι εξελίξεις είναι δύσκολες και προπαντός πονηρές, γι’ αυτό έγκαιρα και σωστά πρέπει να κτίζουμε τις άμυνες του συνδικαλιστικού κινήματος για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις αυριανές επιθέσεις που θα ξεπηδήσουν μέσα από το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, με ή χωρίς τη δική μας θέληση.

Το νέο περιβάλλον είναι πλέον πιο έντονα ανταγωνιστικό εξωτερικά αλλά ταυτόχρονα εξακολουθεί και είναι σε αρκετούς τομείς μη ισορροπημένο εσωτερικά και αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί διαφορές και αντιπαραθέσεις που κατ’ επέκταση θα αναζητήσουν τις λύσεις τους, γι’ αυτό πρέπει διαρκώς να είμαστε έτοιμοι και διορατικοί να αντιμετωπίσουμε και να προσαρμοστούμε θετικά στις νέες εξελίξεις. ‘Ηδη η οικονομία μας και το Χρηματοπιστωτικό σύστημα εγκατάλειψε το μέχρι τώρα προστατευτισμό και βρεθήκαμε σε μία ελεύθερη αγορά και αυτό σημαίνει πολλά και πρέπει συνειδητοποιημένοι να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των νέων πραγματικοτήτων.

Ο μέχρι τώρα χαλαρός ανταγωνισμός με ολιγοπωλιακές τάσεις και η προστασία από το εξωτερικό ανταγωνισμό, που κατέληγε στο σίγουρο και εξασφαλισμένο κέρδος, ανήκουν στο παρελθόν αφού ήδη με την απελευθέρωση του συστήματος έχουμε την αύξηση και την ένταση του ανταγωνισμού και η επιβίωση των σημερινών πρωταγωνιστών του τραπεζικού συστήματος είναι δύσκολη αν όχι ανέφικτη, για όσους δεν καταφέρουν με σύνεση και όραμα να χαράξουν τη νέα τους πορεία με βάσει τις νέες πραγματικότητες.

‘Οσοι δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν έγκαιρα θα χάσουν το τρένο και θα οδηγηθούν στο μαρασμό και την παρακμή.

Οι νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης αλλά και της ένταξης μας στην Ευρώπη θα φέρουν νέους πρωταγωνιστές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που η εμφάνιση τους στο χώρο αλλά και η συμπεριφορά τους θα είναι απρόβλεπτη, με εισαγωγή νέων πιο σύγχρονων πρακτικών που συχνά θα είναι τελείως άγνωστες σ’ εμάς.

Οι αλλαγές από μόνες τους, δημιουργούν ανάγκες διαφοροποίησης των συνθηκών εργασίας γεγονός που αναγκαστικά θα επιφέρει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Δεν πρέπει να αγνοούμε τις προθέσεις των Εργοδοτών ότι μέσα από την αναγκαιότητα των αναδιαρθρώσεων και αναδομήσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα επιδιώξουν να διευρύνουν το μερίδιο και τα συμφέροντα τους, εις βάρος των εργαζομένων, γι’ αυτό θα χρειασθούν σκληροί αγώνες για να μη χαθούν τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πρέπει να συνειδοτοποιήσουμε και φυσικά ανάλογα να προετοιμαστούμε ότι οι αναδομήσεις που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι συνεχής διαδικασία και όχι εφ’ άπαξ, άρα συνεχώς πρέπει να είμαστε σε αναζήτηση του νέου που θα μας προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά.

Σ’ ένα νέο παγκόσμιο σκηνικό που διαρκώς μεταβάλλεται τίποτα δεν μπορεί να παραμείνει σταθερό και αναλλοίωτο.

Η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό με την ένταξη μας στην Ευρώπη, φέρνουν μαζί τους τεράστιες υποσχέσεις ευημερίας αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε ότι συνοδεύονται και από πολλά ερωτηματικά και παγίδες.

Με αυτά τα δεδομένα οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις κατ’ επέκταση και η Οργάνωσή μας σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, τις απειλές, τις πιέσεις αλλά και τους περιορισμούς και κανόνες που επιβάλλει το νέο περιβάλλον που δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκο, απρόβλεπτο, αβέβαιο, δυναμικό, απαιτητικό, ανταγωνιστικό, αντιφατικό και φυσικά παγκόσμιο.

Η νέα τεχνολογία συνεχώς θα ανατρέπει τα δεδομένα και θα πολλαπλασιάζει τις απαιτήσεις επιβίωσης όχι μόνο του Χρηματοπιστωτικού μας συστήματος αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

Οι απαιτήσεις του συστήματος από τους εργαζομένους στο χώρο μας, θα είναι πολλαπλάσιες και συχνά σε νέες ανάγκες και δεξιότητες.

Γι’ αυτό χρειάζεται η διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού ούτως ώστε κανείς να μη καταλήξει στην κατηγορία των «αχρείαστων».

Υποχρέωση πρώτιστη των Διευθύνσεων των Τραπεζών είναι να προσφέρουν στους εργαζομένους όλες τις διευκολύνσεις για διαρκή και εφ’ όρου ζωής εκπαίδευσης ούτως ώστε και οι συνάδελφοι να μη νοιώσουν ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις αλλά και η ίδια η Τράπεζα να έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων των υπαλλήλων τους και μάλιστα διαρκώς αναβαθμισμένα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και ο πλέον ικανός υπάλληλος έστω και για δύο χρόνια αν αποξενωθεί από τις νέες εξελίξεις τότε θα οδηγηθεί στην κατηγορία των μη παραγωγικών υπαλλήλων.

Είναι αρνητικό για μια Τράπεζα οι υπαλλήλοι ή μέρος αυτών, να μη παρακολουθούν τις νέες σύγχρονες εξελίξεις αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο προσωπικό αφού πρώτιστα αφορά τις ίδιες τις Διοικήσεις των Τραπεζών οι οποίες οφείλουν και οι ίδιες να παρακολουθούν τις εξελίξεις έστω και με ειδικά σεμινάρια ούτως ώστε να μη βρεθούν ξεπερασμένοι από τις νέες πραγματικότητες διότι αυτό θα είναι καταστροφικό για το σύνολο της Τράπεζας.

Είναι δεδομένο και πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι:

KANENAΣ δεν μπορεί να τα ξέρει ΟΛΑ και κανένας δεν μπορεί από μόνος του να τα ανακαλύπτει ΟΛΑ

Τα μέλη των Διοικήσεων καθώς και τα στελέχη είναι σαν τους αθλητές.

‘Οποιος μείνει για λίγο χρόνο απροπόνητος τότε αναπόφευκτα θα χάσει τη θέση στην ομάδα και θα πάψει να βρίσκεται στην κορυφή.

Ο εφησυχασμός είναι καταστροφικός. Η διαρκής προσπάθεια είναι η μόνη διέξοδος για την επιτυχία.

Όλα όσα ανέφερα πιο πάνω δεν αφορούν μόνο τα Τραπεζιτικά στελέχη και τις Διοικήσεις, αφορούν με τον ίδιο τρόπο, ίσως και με πιο έντονο και τις Διοικήσεις των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και τα ίδια τα στελέχη, ακόμη και τα απλά μέλη, που ο ρόλος τους πλέον είναι σημαντικός και αναβαθμισμένος.

Η παρακολούθηση και συμπόρευση με τις εξελίξεις σημαίνει διαρκή προσπάθεια και εκπαίδευση όχι μόνο της ίδιας της ηγεσίας της Οργάνωσής μας αλλά και των στελεχών της, ει δυνατό και τα απλά μέλη, πρέπει να ενημερώνονται ούτως ώστε οι κρίσεις και τοποθετήσεις τους να είναι σωστές, χρήσιμες και παραγωγικές για την Οργάνωση.

‘Εγκαιρα η ηγεσία της Οργάνωσής μας, συνέλαβε τα μηνύματα των καιρών, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έριξε σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της στην εκπαίδευση της ηγεσίας των στελεχών της ακόμη και των απλών μελών.

Η συμμετοχή στελεχών της Οργάνωσής μας σε διεθνή συνέδρια έχει πολλαπλασιαστεί αναγκαστικά αφού μόνο έτσι μπορούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη των 25.

Παράλληλα φιλοξενούμε στην Κύπρο αρκετές αντιπροσωπείες και συνέδρια με στόχο πάντοτε την ενημέρωση και το συντονισμό σε Συνδικαλιστικό Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Η πιο επίμονη προσπάθεια συνδικαλιστικής κατάρτισης των στελεχών μας, είναι τα γνωστά σεμινάρια, που εδώ και πέντε χρόνια, δειλά - δειλά ξεκινήσαμε και φθάσαμε σήμερα, στο σημείο να έχουμε ένα πολύ αξιόλογο έργο.

Ήδη 450 συνάδελφοι στελέχη και μέλη βρίσκονται σ’ ένα κατάλογο που εκ περιτροπής παρακολουθούν σεμινάρια συνήθως διήμερα που γίνονται στο ΤΕΤΥΚ.

Τα σεμινάρια αυτά καλύπτουν πολλές πτυχές συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος και είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι έχετε προσωπική άποψη για τη χρησιμότητα του σεμιναρίων αυτών.

Αρκεί να αναφέρω ότι το 2004, 80 εργάσιμες μέρες δηλαδή το 1/3 του πραγματικού χρόνου μας, θα έχουμε εκπαιδευτικά συνδικαλιστικά σεμινάρια.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε σ’ όλους τους συναδέλφους και για όλες τις μέρες συνδικαλιστική άδεια και σ’ αρκετές περιπτώσεις οι συνάδελφοι αναγκάζονται να κάνουν χρήση της δικής τους άδειας. Παρ’ όλα αυτά το κέρδος τους είναι τεράστιο. Εξ’ άλλου η συνδικαλιστική προσφορά σημαίνει και διάθεση του χρόνο μας.

Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα.

Μέσα από τα σεμινάρια της ΕΤΥΚ τα στελέχη μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα και από πρώτο χέρι τον τρόπο σκέψης και δράσης της Οργάνωσής μας αλλά παράλληλα μέσα από τα σεμινάρια ενισχύουν την προσωπικότητα τους και αποκτούν γνώσεις και εμπειρίες, που τους είναι χρήσιμες όχι μόνο στη συνδικαλιστική της δράσης αλλά και στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Για να δώσουμε την ευκαιρία σ’ όλα τα μέλη και ιδιαίτερα στους νεότερους να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια αυτά, η Οργάνωσή μας με εγκύκλιο της προς όλα τα μέλη της, ζήτησε να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και μπορώ υπεύθυνα να διαβεβαιώσω όλους, ότι όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, εκτός λάθους, τους έχει δοθεί η ευκαιρία και ελπίζω ότι στο μέλλον όλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κι’ άλλα σεμινάρια ενισχύοντας έτσι τη συνδικαλιστική τους υπόσταση.

Πρέπει να αναφέρω ότι, συνειδητά η Οργάνωσή μας στον κύκλο αυτό των σεμιναρίων έδωσε ιδιαίτερη σημασία στους νεότερους συναδέλφους και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Η αναγκαιότητα εμπλοκής των νέων συναδέλφων στα συνδικαλιστικά καθώς και των συναδελφισσών είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, γι’ αυτό και δώσαμε την ανάλογη σημασία.

Το ενδιαφέρον της Οργάνωσής μας για την κατάρτιση των συναδέλφων δεν περιορίζεται στο αυστηρά συνδικαλιστικό πλαίσιο αλλά επεκτείνεται και στην επαγγελματική τους κατάρτιση που αυξάνει τις προοπτικές ανέλιξης τους και τους εξασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό την εργασία τους.

Κατ’ επανάληψη εισηγηθήκαμε στις Τράπεζες την ίδρυση ενός ιδρύματος «Banking» ειδικά προσαρμοσμένο στα Κυπριακά δεδομένα αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζουμε την αρνητική τοποθέτηση των εκπροσώπων των Διοικήσεων.

Εδώ και χρόνια η Οργάνωσή μας ήταν δέκτης πολλών παραπόνων συναδέλφων για τον τρόπο αντιμετώπισης τους από το Ινστιτούτο του Λονδίνου και τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση τους.

Προσπαθήσαμε να βρούμε υπαλλακτικές διεξόδους αλλά δυστυχώς στάθηκε αδύνατο μέχρι πρόσφατα.

Σήμερα όμως είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι η Οργάνωσή μας, εξασφάλισε τη δραστηριοποίηση του Αμερικάνικου «Βanking» και στην Κύπρο και μάλιστα με συμμετοχή της Οργάνωσής μας, στη Διοίκηση αφού θα έχει στο πενταμελές Συμβούλιο μια συμμετοχή και μάλιστα του Αντιπροέδρου. Επίσης θα της ανήκει και ένα ποσοστό 5% των μετοχών.

Το Α.Ι.Β. όπως ονομάζεται American Ιinstitute of Banking ιδρύθηκε από το Αμερικάνικο Σύνδεσμο Τραπεζών το 1901, σαν θυγατρική Εταιρεία που προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση και επιμόρφωση σε τραπεζίτες σ’ όλο τον κόσμο.

Το κόστος του θα είναι πολύ πιο χαμηλό από το Αγγλικό και θα προσφέρεται εκτός από την Αγγλική γλώσσα και στην Ελληνική.

Είναι περιττό να πω ότι με την ενέργεια αυτή, σπάζει το μέχρι τώρα μονοπώλιο που υπήρχε και αναπόφευκτα αντιμετωπίσαμε την ανάλογη αντίδραση των συμφερόντων του Λονδίνου.

Οι περισσότερες Τράπεζες το έχουν ήδη αναγνωρίσει όπως κι΄αυτό του Λονδίνου και εντός των ημερών αναμένεται η τυπική επιβεβαίωση και από τον Κυπριακό Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών.

Πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση των συναδέλφων θα είναι μεγάλη και θα μας δώσει την ευκαιρία λειτουργίας παραρτημάτων σ’ όλες τις πόλεις ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι.

Επίσης κάτοχοι πτυχίων ή άλλων εξετάσεων θα τυγχάνουν της απαλλαγής από ανάλογα μαθήματα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχετε μέσα από εγκύκλιο μας που θα κυκλοφορήσει εντός του μηνός.

Παρ’ όλο που δεν θέλω να μακρηγορήσω νοιώθω την υποχρέωση να αναφερθώ σε μία άλλη πρωτοβουλία της ΕΤΥΚ που για πρώτη φορά γίνεται και ανοίγει νέους ορίζοντες στη δράση της ΕΤΥΚ.

Μέσα στα πλαίσια των επαφών μας με την Τράπεζα Κύπρου, είχε διαπιστωθεί ότι για ένα πολύ σημαντικό θέμα τα «Κέντρα Αξιολόγησης», είχαμε πολύ έντονη διαφωνία με την Τράπεζα αφού ισχυριζόταν ότι οι θεσμός όπως εφαρμόζεται σήμερα είχε τη μεγάλη υποστήριξη από τους συναδέλφους ενώ τα μηνύματα που παίρναμε εμείς ήταν διαμετρικά αντίθετα.

Για να διαπιστωθεί η πραγματική θέληση των συναδέλφων, η Οργάνωσή μας, προγραμμάτισε μέσα από ένα δισέλιδο ερωτηματολόγιο, μια έρευνα η οποία λήφθηκε ανώνυμα από 1400 σχεδόν υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου.

Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά και έξω ακόμη από τις δικές μας προβλέψεις αφού η όλη προσπάθεια εκτιμήθηκε αφάνταστα και τα αποτελέσματα, ήταν πολύ χρήσιμα για μας. Παρ΄όλο που δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως θα σας αναφέρω ενδεικτικά ότι:

  • 91% διαφωνούν με το ότι πρέπει να είναι κριτήριο προαγωγής
  • 92% πιστεύει ότι πρέπει να περνούν όλοι οι συνάδελφοι
  • 89% ζητούν να υπάρχει διαφάνεια
  • 81% πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία στην Τράπεζα.

Αυτές οι ενδείξεις είναι πολύ ανησυχητικές και για την Τράπεζα και για μας.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας δοθούν σύντομα αφού ολοκληρωθεί η μελέτη και εξαγωγή των συμπερασμάτων.

Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι ότι τα αποτελέσματα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της Τράπεζας ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι με τη χειρονομία αυτή, αποδείχθηκε πόσο χρήσιμο είναι μία έρευνα στο είδος αυτό και πόσο σημαντικά είναι τα ευρήματα της.

Η έρευνα σ’ αυτή τη βάση αποτελεί πλέον σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Οργάνωσής μας και οπωσδήποτε θα αξιοποιηθεί κατάλληλα. Εξ’ άλλου είναι και αυτό μέρος των νέων τάσεων και πρακτικών της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Σύντομα θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά σε δύο άλλα θέματα που έχουν σχέση και αλληλοεπηρεασμό.

Την ανάγκη συνδικαλιστικής Οργάνωσης των συναδέλφων στην Ελλάδα που εργάζονται σε Τράπεζες Κυπριακών συμφερόντων και τη σύσταση σε συνεργασία με αυτούς, Ευρωπαϊκών Επιτροπών Επιχείρησης.

Ο θεσμός αυτός κατοχυρώνει το δικαίωμα των εργαζομένων, από διάφορες χώρες να συζητούν συντονισμένα μέσα από ένα σώμα με τη Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας.

Με βάση το θεσμό αυτό που ισχύει από την 1η Μαίου πρέπει να συνεργαστούμε με τους συναδέλφους της Ελλάδας διότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη. Περισσότερα και αναλυτικά θα πούμε αργότερα.

Τέλος άφησα το πολύ καυτό θέμα της ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης που ως γνωστό λήγει την 31/12/2004 και πριν το τέλος του Οκτωβρίου πρέπει να υποβάλουμε τα νέα μας αιτήματα.

Οι ιδιόρρυθμες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο τα τελευταία χρόνια, επαυξάνουν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες μας.

Εμείς δεν πρόκειται και δεν πρέπει να φορτωθούμε τις ευθύνες για τα λάθη των Διοικήσεων αλλά δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, τις σκληρές πραγματικότητες στις οποίες έχουν οδηγηθεί οι Τράπεζες και να συμβάλουμε στην προσπάθεια ανάκαμψης τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκχωρήσουμε κεκτημένα δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να δηλώσουμε ότι επιθυμούμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να μπορέσουν να ορθοποδήσουν το ταχύτερο δυνατό.

‘Εχουμε όμως μία παράμετρο και προϋπόθεση πριν από οποιανδήποτε δική μας «θυσία», που μπορεί να είναι απλά η συγκράτηση των αιτημάτων μας. Πρέπει τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να συμπεριφερθούν σωστά και να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις ώστε να έχουν μέσα από τη χρηστή διοίκηση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; μόνο τότε θα έχουν το δικαίωμα να επικαλεσθούν τη δική μας συμπαράσταση.

Σας ευχαριστώ