Menu

Παγκύπρια Συνέδρια ΕΤΥΚ

33ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο ΕΤΥΚ

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΕΤΥΚ Συνάδελφου Λοϊζου Χατζηκωστή

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω όλους εδώ, στην έναρξη του 33ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της Οργάνωσής μας. 

‘Οπως ασφαλώς θα έχετε αντιληφθεί,  στο σημερινό Συνέδριο δεν υπάρχει κανένας προσκεκλημένος.  Ο λόγος για τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσής μας  αποφάσισε να μην έχουμε προσκεκλημένους ήταν διπλός.  

Πρώτο,  υπάρχει ήδη απόφαση πριν το τέλος το χρόνου  να κάνουμε ένα άλλο πανηγυρικό Συνέδριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα τιμήσουμε τους βετεράνους πρωτεργάτες της ίδρυσης της ΕΤΥΚ, αλλά παράλληλα επιδίωξη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν από την έναρξη του Συνεδρίου να αρχίσουμε τις ουσιαστικές συζητήσεις, για να κερδίσουμε και να αξιοποιήσουμε καλύτερα το χρόνο όλων μας. 

‘Aρα η απουσία προσκεκλημένων δεν είναι πρόθεση απομόνωσης της Οργάνωσής μας,   αφού τους προσκεκλημένους όλους θα τους έχουμε στο τέλος του χρόνου, αλλά, για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία αφενός των προσκεκλημένων μας και αφετέρου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. 

Αυτό δεν σημαίνει καθόλου έλλειψη  σεβασμού, όπως είπα και προηγουμένως, προς τους επισήμους προσκεκλημένους μας, που πάντοτε μας τιμούν με την παρουσία τους στα Συνέδρια μας.

Συνεχίζοντας θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στους παλιούς συναδέλφους συνδικαλιστές, γιατί για δεκαετίες τώρα δίνουν, ότι έχουν και ό,τι μπορούν, για να στηρίξουν και να ενδυναμώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στο χώρο της τραπεζοϋπαλληλικής τάξης.  Είναι μεγάλη χαρά που διαπιστώνουμε τη συνέπεια,  την προσήλωση,  την αγωνιστικότητα πολλών παλιών συναδέλφων  και αρκετούς  από αυτούς βλέπουμε σήμερα εδώ σ’ αυτή την αίθουσα.   Υπάρχουν συνάδελφοι για τριάντα και σαράντα χρόνια που δηλώνουν παρόντες σε όλα τα Συνέδρια και αυτό αποτελεί τιμή γι’ αυτούς,  αλλά και για την ίδια την Οργάνωσή μας. 

Παράλληλα όμως εξίσου σημαντικό είναι σ’ αυτή την αίθουσα να νιώθουμε έντονη και την παρουσία  των νέων συναδέλφων.   Των συναδέλφων που πρόσφατα εντάχθηκαν στη δύναμη των Τραπεζών και κατά συνέπεια της τραπεζοϋπαλληλικής τάξης.  Είναι υποχρέωση όλων μας να ενισχύσουμε και να εντείνουμε τη διάθεση αυτή των νέων συναδέλφων διότι η επιβίωση αυτής της Οργάνωσης  εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την παρουσία ικανών νέων στελεχών,  που θα παραλάβουν τη σκυτάλη της συνδικαλιστικής δράσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης από τους παλαιότερους και με το ίδιο σθένος και αγωνιστικότητα που την κράτησαν οι παλιοί να τη διατηρήσουν και αυτοί μέχρι που ο χρόνος να ωριμάσει και να μπορούν να την παραδώσουν στα νεότερα στελέχη.

Με την ένταξη και δραστηριοποίηση των νεότερων συναδέλφων επιτυγχάνουμε και διατηρούμε καλύτερη επικοινωνία με τις νέες γενιές συναδέλφων,  που, όπως κι αν το κάνουμε, δεν παύουν να μεταφέρουν μια νέα δική τους κουλτούρα και νοοτροπία εμπλουτισμένη και επηρεασμένη  από τις σύγχρονες τάσεις και αλλαγές της κοινωνίας μας.  Τόσο της μικρής δικής μας κοινωνίας όσο και της διεθνούς κοινωνίας, αφού οι περισσότεροι προέρχονται από ξένα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα Πανεπιστήμια.

Παράλληλα, για να είναι ολοκληρωμένη η εικόνα μέσα από τη δραστηριοποίηση των καινούριων,  πρέπει να διατηρούμε επαφή και με τους παλαιότερους ακόμα και με αυτούς που έχουν αφυπηρετήσει ακόμα και με αυτούς που έπαψαν πλέον να είναι εν ζωή και αυτά όλα μπορούμε να τα συντηρούμε ζωντανά στις μνήμες όλων μας,  με τη δημιουργία αρχείου,  της ιστορίας της Οργάνωσής μας, γι’ αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο θέλοντας να ενισχύσει τις βάσεις των νεότερων γενιών,  να μπορούν να ανατρέχουν να μαθαίνουν τα δεδομένα της αφετηρίας της συνδικαλιστικής δραστηριότητας στο χώρο των Τραπεζών και να τους δίνεται με αυτό τον τρόπο  η δυνατότητα σύγκρισης και αξιολόγησης της διαρκούς προόδου.

Η Οργάνωσή μας, αποφάσισε τη δημιουργία ενός τέτοιου αρχείου, γι’ αυτό εξαπέλυσε, μπορώ να πω, τον τελευταία καιρό μια μεγάλη εκστρατεία συγκέντρωσης όλων των ειδών,  ιστορικών στοιχείων,  για να μπορέσει να τα παρουσιάζει στους νεότερους και αυτό θα γίνει με τη συγκέντρωση  φωτογραφιών, εμπειριών, αφηγήσεων τα οποία προς το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστούν, όπως ανέφερα προηγουμένως, σ’ ένα πανηγυρικό Συνέδριο που θα κάνουμε.  Επίσης η Οργάνωσή μας ξεκίνησε τη διαδικασία της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνει σήμερα το διαδίκτυο, για να μπορεί όχι μόνο να δίνει το βροντερό παρόν της σήμερα,  αλλά μέσα από το διαδίκτυο να δίνει την ευκαιρία σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει την ιστορία της ΕΤΥΚ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της και ακόμα πιο πριν, μέχρι φυσικά τις ημέρες τις δικές μας.

Γνωρίζοντας τα σημερινά δεδομένα πρέπει να τονίσω ότι για πρώτη φορά στο Συνέδριό μας,  υπάρχει τόσο έντονη η παρουσία αντιπροσώπων Ασφαλιστικών Εταιρειών που οπωσδήποτε έχουν σχέση με κάποιες από τις Τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.  Είναι κι αυτό,   μια αναγκαιότητα που μας οδήγησαν οι εξελίξεις, γι’ αυτό πολύ σοβαρά και υπεύθυνα η Οργάνωσή μας στο μέλλον πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στο χώρο των Ασφαλιστικών Εταιρειών,  στη μελέτη της λειτουργίας του χώρου αυτού και ει δυνατό, την έγκαιρη συμπόρευσή της  με τις τάσεις της Ασφαλιστικής Αγοράς,  η οποία οφείλω να ομολογήσω ότι αναμένεται να γνωρίσει μία νέα,  έντονη δυναμική πορεία τα επόμενα χρόνια εν αντιθέσει με το χώρο των Τραπεζών που παρουσιάζεται σχετικά κορεσμένος όσον αφορά την Κυπριακή πραγματικότητα.

Συνεχίζοντας θέλω να αναφερθώ σε συντομία πάντοτε,  διότι οτιδήποτε  λεχθεί τώρα, πολύ εύκολα θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης και του διαλόγου που θα ακολουθήσει.  

Το πιο σημαντικό θέμα που απασχόλησε την Οργάνωσή μας τον τελευταίο χρόνο, ήταν το πολυσυζητημένο Εθνικό Σχέδιο Υγείας  που τελικά κατέληξε να είναι Γενικό Σχέδιο Υγείας.  Το θέμα είναι πολύ γνωστό σε όλους σας, η εμφάνιση  του Γενικού Σχεδίου Υγείας και η επιμονή κάποιων να το περάσουν νομοθετικά πολύ πιεστικά,  βιαστικά και απροετοίμαστα μας οδήγησε σε μία αλυσίδα αντιδράσεων.

Η Οργάνωσή μας από την αρχή αξιολογώντας τα δεδομένα, διαπίστωσε ότι το υφιστάμενο σύστημα παροχής ιατρικών υπηρεσιών χρειαζόταν ενίσχυση και βελτίωση,  γι’ αυτό είχε κάνει την εισήγηση η οποία συμπτωματικά ήταν η ίδια που είχε υιοθετήσει  ο επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που είχε καλέσει η ίδια η Κυβέρνηση.  Η εισήγησή μας προέβλεπε ότι χρειαζόταν εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και ενίσχυση σε προσωπικό, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα και με ψηλό επίδεδο χωρίς ουρές και ταλαιπωρίες όλοι όσοι έχουν πραγματική ανάγκη ενίσχυσης, όπως είναι οι χαμηλά αμειβόμενες τάξεις.  Παράλληλα το Κράτος έπρεπε να αναλάβει την τριτοβάθμια περίθαλψη με έμφαση  τις εκτός Κύπρου αναγκαίες εγχειρίσεις και θεραπείες.

Με αυτό τον τρόπο,  το πρόβλημα θα λυνόταν ικανοποιητικά και ρεαλιστικά με βάση τις αντοχές της οικονομίας.  Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων ανεξάρτητα το πότε θα εμφανιστεί για υλοποίηση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδα και καν πριν εφαρμοστεί, θα πρέπει να τροποποιηθεί ουσιαστικότατα σε σημείο που να μην  αναγνωρίζει κανένας το σημερινό νομοσχέδιο με βάση το τι στο τέλος θα καταλήξει.  Ενώ το  Νομοσχέδιο προβλέπει συνολικές δαπάνες 9.10% στον κάθε μισθό,  για να μπορέσει να εφαρμοστεί, πρέπει να ξεπεράσουν τουλάχιστο το 18%,  ενώ παράλληλα είναι διάτρητο το σχέδιο από πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες διαρροών των χρηματικών του πόρων. Σημαντικό επίσης είναι ότι ενώ είναι αναγκαστική η ένταξη όλων των πολιτών,  οι Γιατροί έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν αν θα ενταχθούν ή αν θα μπουν από το Νομοσχέδιο. 

Τα πρότυπα πάνω στα οποία στηρίχτηκε το Νομοσχέδιο, ήταν το Ελλαδικό και το Αγγλικό τα οποία είναι ήδη αποτυχημένα και αναπόφευκτα και το δικό μας θα είχε την ίδια τύχη ακόμα και χειρότερα.

Η Οργάνωσή μας θέλοντας να διατηρήσει το ψηλό επίπεδο Ιατρικής Περίθαλψης που απολαμβάνουν σήμερα οι συνάδελφοι, επίμονα από την αρχή ζητούσε τη μη κατάργηση των υφιστάμενων ταμείων μας έστω κι’ αν εφαρμοζόταν το σχέδιο.

Αγνοήθηκαν οι απόψεις μας,  κι’ αυτό ανάγκασε την Οργάνωσή μας σε συνεργασία με άλλες συνδικαλιστικές Οργανώσεις να δώσει το στίγμα της διαφωνίας και της αντίδρασής μας.  Μετά από την 24ωρη απεργιακή κινητοποίησή μας και μετά από τις τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, άρχισε να διαφαίνεται σε κάποιο βαθμό η ικανοποίηση των απόψεων της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.   Η Οργάνωσή μας κινήθηκε γρήγορα και κατόρθωσε να εξασφαλίσει σαφή τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού  ότι το Νομοσχέδιο δεν θα επηρεάσει τα υφιστάμενα ταμεία τα οποία θα έχουν την άνεση να εξακολουθήσουν να λειτουργούν χωρίς αλλαγές, παράλληλα και το Γενικό Σύστημα Υγείας.  Τούτο θεωρήθηκε ότι ικανοποιούσε πλήρως τη δική μας πλευρά ακόμα και με το παραπάνω, διότι με τη φαινομενική αύξηση της εισφοράς μας,  έναντι του Γενικού Σχεδίου Υγείας με ένα κόμμα κάτι,  θα εξασφαλίζαμε την κάλυψη των συνταξιούχων,  την κάλυψη των σοβαρών περιστατικών, που οδηγούνται στο εξωτερικό και μέχρι τώρα τα ταμεία μας συνήθως δεν κάλυπταν.   

Θα μπορούμε να καλύπτουμε άνετα τα περιστατικά που δεν θα καλύπτει το Γενικό Σχέδιο Υγείας, ενώ παράλληλα τα υφιστάμενα ταμεία μας θα έχουν ένα ουσιαστικότατο πλεόνασμα χρημάτων τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λόγους πέραν της άμεσης ιατρικής περίθαλψης και που έχουν σχέση με τη βελτίωση  της διαβίωσης των συναδέλφων.  Αυτό θα είναι κατορθωτό απλούστατα για το λόγο ότι με τα νέα δεδομένα  οι Τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να εισφέρουν ακόμα 2.55% για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, ενώ παράλληλα θα εισφέρουν ένα 2.5% όπως και σήμερα στα σημερινά ταμεία υγείας τα οποία εκ των πραγμάτων θα διαχειρίζονται οι συνάδελφοι.  Και ηι διαχείριση από τους συναδέλφους σημαίνει η επιστροφή όλων αυτών των λεφτών στους ίδιους τους συναδέλφους καθαρά και αφορολόγητα.   

Το ίδιο θα συμβαίνει και με το 1.25 που δίνουμε σήμερα.  ‘Αρα στο τέλος της ημέρας οι συνάδελφοι με μία εισφορά 1.25 αυξημένη,  θα έχουν το πλεονέκτημα να εισπράττουν ένα 4% αφορολόγητο, ενώ το 1.25 θα εκπίπτει και από τη φορολογία που σημαίνει στην πράξη ότι μιλούμε για  0.80.  Η Οργάνωσή μας σε συνεργασία με τις Επιτροπές των Ταμείων Υγείας, προχώρησε στην ενοποίηση όλων των ταμείων ενώ το ίδιο αίτημα υπέβαλε και στην εργοδοτική πλευρά και ήδη άρχισαν οι συζητήσεις ούτως ώστε να γίνει ένα ενοποιημένο ταμείο το οποίο θα καλύπτει 30,000 άτομα.   Θα είναι ένα πανίσχυρο ταμείο το οποίο θα έρχεται με υπερβολική άνεση να ενισχύει και να βελτιώνει το επίπεδο ιατρικής κάλυψης, που θα προσφέρει  το Γενικό Σχέδιο Υγείας το οποίο οπωσδήποτε θα έχει πολλά προβλήματα.  

Σε συνεννόηση πάντοτε με την ηγεσία της Οργάνωσής μας,  η προσωρινή επιτροπή των ταμείων υγείας, «η ενιαία επιτροπή»  ανέλαβε να διαβουλευτεί και να διαπραγματευτεί με τους Γιατρούς, τους Φαρμακοποιούς, τους Μικροβιολόγους και με οποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο, για να καθορίσει τιμές αρκετά πιο ικανοποιητικές για μας από ό,τι ισχύουν σήμερα.  Με αυτά τα δεδομένα και αυτές τις εξελίξεις ελπίζουμε να περιοριστούν τα έξοδα των υφιστάμενων ταμείων μας,  κατά ένα 2κατομμύριο λίρες το χρόνο.  

Παράλληλα πρόθεσή μας,  είναι να προστεθεί η λέξη ευημερία, δηλαδή να είναι ΤΑΜΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.  Οπότε μέρος αυτών των χρημάτων, που θα αποταμιεύονται  ουσιαστικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς από τους ίδιους τους συναδέλφους. 
 
Αγαπητοί σύνεδροι,

‘Ενα άλλο ουσιαστικό στοιχείο / σημείο είναι  ότι εντός του έτους θα πρέπει να υποβάλουμε αιτήματα για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων και χρειάζεται πράγματι σοβαρή και υπεύθυνη μελέτη,  ούτως ώστε να μπορέσουμε να συμπορευτούμε με τους καιρούς,  δημιουργώντας πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας των συμφερόντων των συναδέλφων από τη χιονοστιβάδα καταπάτησης των δικαιωμάτων που βλέπουμε να πλήττει σήμερα όλη την Ευρώπη.  Για να μπορέσουμε όμως να προστατευόμαστε από όλα τα κακά που εξελίσσονται στην Ευρώπη και να αξιοποιούμε τα θετικά που εμφανίζονται σ’ αυτή, πρέπει ολοένα και περισσότερο να ενισχύσουμε τη θέση μας και την παρουσία μας σε όλες τις διεθνείς εξελίξεις.  

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, ο τρόπος λειτουργίας των Τραπεζών η κατάργηση των συνόρων, η πορεία μας προς την Ευρώπη, όλα αυτά καθιστούν αναγκαία τη διαρκή, τη  συνεχή παρουσία μας σε όλα όσα εξυφαίνονται στην Ευρώπη.  Γι’ αυτό η Οργάνωσή μας τα τελευταία χρόνια αύξησε αυτή την παρουσία, αλλά οπωσδήποτε από το Συνέδριο αυτό πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένη την απόφαση ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την επιτακτική κουλτούρα,  που μας διέκρινε  μέχρι τώρα και την ανάγκη περιορισμού των εξόδων μας και χωρίς τσιγγουνιά να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε έγκαιρα και προπαντός επαγγελματικά τις σύγχρονες εξελίξεις είτε θετικές είτε αρνητικές και ανάλογα να τις αξιοποιήσουμε.

‘Ηδη η Οργάνωσή μας έχει αναπτύξει μία ουσιαστική επαφή με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, συμμετέχουμε πιο ενεργά στις Ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές εξελίξεις τουλάχιστον παρακολουθώντας τες, προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε, όσο πιο έγκαιρα μπορούμε,  για τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ δεν πρέπει να διστάσουμε να ξανοικτούμε συνδικαλιστικά πάντοτε και στο χώρο της Μέσης Ανατολής που φαίνεται ένας χώρος στον οποίο θα κληθούμε σύντομα να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο.   Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραγνωρίσουμε τη σημασία της οργάνωσης σεμιναρίων ειδικά για τα στελέχη μας στην ίδια την Κύπρο.  

Το τι θα διαπιστώνει ότι συμβαίνει στο διεθνή χώρο η ηγεσία της Οργάνωσής μας,   πρέπει με τον πιο άμεσο τρόπο να μπορέσει να το μεταφέρει στα ίδια τα στελέχη μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τις διεθνείς εξελίξεις.  Σημαντικό ρόλο σ’ αυτά τα Σεμινάρια οφείλω να ομολογήσω ότι έχει το ΙΝΕ της ΟΤΟΕ, φυσικά και ίδια η ΟΤΟΕ η οποία πάντοτε σε όλα τα Σεμινάρια, που συμμετέχει,  φροντίζει να μας δίνει την ευκαιρία να δίνουμε και εμείς το παρόν μας,  για να αποκτούμε και εμείς τις σωστές εμπειρίες για να είμαστε γνώστες των διεθνών εξελίξεων που συμβαίνουν αλλά και αυτών που αναμένεται να συμβούν.   Γι’ αυτό από το βήμα αυτό οφείλω για άλλη μία φορά έστω και εν την απουσία τους,  να ευχαριστήσω τόσο  το  Προεδρείο της ΟΤΟΕ όσο και το ΙΝΕ της ΟΤΟΕ που μας βοηθούν αφάνταστα.  Ενώ μας δίνουν την ευκαιρία αρκετές φορές το χρόνο,  να οργανώσουμε Σεμινάρια με τη δική τους βοήθεια,  τη δική τους καθοδήγηση και μερικές φορές την ανάληψη και του οικονομικού βάρους.  

Εδώ θα σημειώσω ότι εντός του έτους,  δύο ομάδες των 20 συναδέλφων συνδικαλιστών  θα έχουν την ευχέρεια να φιλοξενηθούν για μια εβδομάδα στην Αθήνα,  παρακολουθώντας εντατικά Σεμινάρια συνδικαλιστικού περιεχομένου, αλλά και των νέων τραπεζιτικών εξελίξεων.  Αυτά όλα είναι πολύ σημαντικά για την Οργάνωσή μας.  

Ιδιαίτερα θέλω να κάνω αναφορά και σε μία άλλη εξέλιξη που έχει σχέση με την εκπαίδευση και έχει επιτευχθεί σε συνεργασία πάντοτε με το ΙΝΕ της ΟΤΟΕ, και με το Σύνδεσμο Τραπεζών της Ελλάδας.

Αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα Σεμινάριο για την εισαγωγή του EURO,  τη σημασία και τις συνέπειές του στην Κύπρο.     Σ’ αυτό το Σεμινάριο,  αν μπορέσουμε (για πρώτη φορά) θα πείσουμε το Σύνδεσμο Τραπεζών να λάβει μέρος ως συνδιοργανωτής μαζί με την ΕΤΥΚ.  Εύχομαι αυτή η πρώτη επαφή να αποτελέσει μία καλόπιστη μακροπρόθεσμη συνεργασία,  που θα δώσει την ευκαιρία στους δύο κοινωνικούς εταίρους,  εμάς και τις Τράπεζες,  να οργανώσουμε καλύτερα την αντιμετώπιση του μέλλοντος και τα προβλήματα τα οποία είναι πολλά και άμεσα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας,  τις οποίες θεωρούμε έγκυρες,  η Κεντρική Τράπεζα θα δώσει το δικαίωμα σε αρκετούς ιδιώτες να λειτουργούν ανταλλακτήρια συναλλάγματος,  δηλαδή εκείνα τα οποία ονομάζουμε εμείς τουριστικά.  Αντιλαμβάνεστε τι συνέπειες θα έχει, τόσο από πλευράς απασχόλησης όσο και από πλευράς κερδοφορίας των Τραπεζών που θα έχει σαν συνέπεια τη μείωση των κερδών.  Στο τέλος θα προσπαθήσουν οι Τράπεζες να μετατοπίσουν το βάρος στους ίδιους τους συναδέλφους.  Το πόσο σημαντικά είναι τα ανταλλακτήρια, ξέρουμε όλοι από τα κέρδη που επιτυγχάνουν κάθε χρόνο.  Πέρα από αυτά,  είμαστε κοντά πλέον λόγω της πορείας μας προς την Ευρώπη στην εισαγωγή του ΕURΟ και τη χρησιμοποίηση του πιο έντονα στην ίδια την Κύπρο. 

Και αυτό θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές και από πλευράς απασχόλησης διότι ουσιαστικά θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα η ίδια η Τράπεζα θα έχει απώλεια ενός σημαντικού ωφελήματος. Φυσικά δεν σημαίνει αυτό ότι η εισαγωγή του EURO είναι ζημιά για την ευρύτερη οικονομία.

Οι συγχωνεύσεις των Τραπεζών ακουμπούν κι’ αυτές την πόρτα μας και όπως η αναγκαιότητα οδηγεί τις Τράπεζες σε συγχωνεύσεις,  σε εξαγορές στη δημιουργία καμμιά φορά κολοσσών, έτσι και το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δει την αναγκαιότητα ενίσχυσης και αν όχι ενοποίησής του, όχι μόνο στα δεδομένα της Κύπρου αλλά και διεθνώς.  Εξάλλου αυτός ήταν και ο  λόγος, που η FIET που μέχρι πρόσφατα ήμαστε ενταγμένοι, έχει ενοποιηθεί με άλλες συνδικαλιστικές Οργανώσεις δημιουργώντας έναν πανίσχυρο κολοσσό.  

Παρ’ όλα αυτά το συνδικαλιστικό κίνημα στην Κύπρο, από πλευράς ουσιαστικής καλόπιστης συνεργασίας νοσεί,  γι’ αυτό πρέπει να δούμε σοβαρά την περίπτωση ανάληψης πρωτοβουλίας  για τη δημιουργία ενός ενιαίου συνδικαλιστικού φορέα που τουλάχιστο καλόπιστα να ανταλλάσσει πληροφορίες, εμπειρίες , σκέψεις και πάνω από όλα συντονισμό της κοινής αντιμετώπισης των εργοδοτών.

Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε ότι πολύ σύντομα στην Κύπρο θα δούμε τα μεγάλα Συνεργατικά Ιδρύματα να μετατρέπονται σε Τράπεζες,  αυξάνοντας κατακόρυφα το ανταγωνιστικό κλίμα των Τραπεζών, αφού και τα Συνεργατικά Ιδρύματα θα διεκδικήσουν μέρος της πίττας από τις σημερινές Τράπεζες σε ένα μέρος εργασιών,  στο οποίο σήμερα μπορεί  να μην αναπτύσσουν δραστηριότητα.   

Δεν είμαστε εναντίον αυτής της εξέλιξης, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε έγκαιρα αυτό το χώρο.
Αυτές είναι οι σημαντικές εξελίξεις τις οποίες θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά.

Σήμερα έχουμε μπροστά μας και ένα άλλο φαινόμενο της ιδιωτικοποίησης, τουλάχιστο στο χώρο το δικό μας,  εκφράστηκε  μόνο μέσα από την Τράπεζα Αναπτύξεως, αλλά ο τρόπος, η διαδικασία των δεδομένων έχουν δημιουργήσει μεγάλα ερωτηματικά,  και επιφυλάξεις τις οποίες κατά επανάληψη έχουμε μεταφέρει στη Διεύθυνση προσπαθώντας πάντοτε να προασπίσουμε και να κατοχυρώσουμε τα υγιή συμφέροντα των συναδέλφων αλλά και τις υγιείς βάσεις,  για την επιβίωση της ίδιας της Τράπεζας.  

Κλείνοντας, θέλω να κάνω αναφορά, στα εθνικά θέματα και να εκφράσω γι’ άλλη μια φορά από το βήμα αυτό, τις ανησυχίες,  την αγωνία μας,  για την πορεία του εθνικού προβλήματος που δεν βλέπουμε ουσιαστικά να προχωρά και αυτό κυρίως οφείλεται στην αδιαλλαξία της ‘Αγκυρας και του εγκάθετου της στην Κύπρο,   Ντεκτάς. Παρ’ όλο που πιστεύουμε ότι κυρίαρχο αρνητικό στοιχείο είναι η ίδια η Τουρκική πλευρά,  πιστεύουμε ότι και η ίδια η Κυπριακή πολιτική, αλλά και η Ελλαδική έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσής τους και χάραξης κοινής μακροπρόθεσμης στρατηγικής,  που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη διαπραγματευτική μας θέση και την πειστικότητα μας,  έναντι της διεθνούς κοινωνίας.  Το εξίσου σημαντικό είναι ότι και εμείς οι ίδιοι πρέπει να πειστούμε για την ορθότητα των χειρισμών.   Για να γίνει όμως αυτό,  οι πολιτικές ηγεσίες μας, πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού προτάσσοντας τα συμφέροντα του λαού και κατατάσσοντάς  τα στην πρώτη προτεραιότητά τους.

Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην τοποθετηθούμε και να μην εκφράσουμε από το Συνέδριο αυτό,  την αγωνία μας που πρέπει να εκδηλωθεί με απαίτηση / ψήφισμα προς την πολιτεία και κάθε πολιτική δύναμη του τόπου και ίσως θα πρέπει να απευθυνθούμε σε όλα τα κόμματα προεκλογικά και να ζητήσουμε την επίσημη τοποθέτησή τους και κατά συνέπεια δέσμευσή τους,  ότι θα το προασπίσουν θα το υπερασπιστούν και θα  φροντίσουν να το υλοποιήσουν.  

Είναι πρόβλημα, το οποίο μπορεί να διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές δυνατότητες του Κράτους και μέσα από την ενίσχυση των οικονομικών, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το Κράτος ενισχύει γενικά την οντότητά του και βελτιώνει τις παροχές του.   Αυτό, το οποίο πιστεύω ότι  πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί σωστά, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής  που αποτελεί γάγγραινα για τον τόπο και σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις (γιατί δεν μπορούν να υπολογιστούν ακριβώς),  σήμερα το Κράτος πρέπει να χάνει γύρω στα διακόσια πενήντα εκατομμύρια λίρες το χρόνο από τη φοροδιαφυγή.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι καν τόσα τα εκατομμύρια τα οποία εισπράττει το Κράτος από τις φορολογίες των φυσικών προσώπων. 

Αν το Κράτος εφάρμοζε σωστά τις υφιστάμενες σήμερα νομοθεσίες που ρυθμίζουν τα περί φορολογίας,  το Κράτος θα είχε έσοδα διπλάσια από ό,τι έχει σήμερα ή θα αύξανε τις παροχές του προς τους πολίτες ή αν ήθελε να παραμείνει στα ίδια έσοδα, έπρεπε να μειώσει τις υφιστάμενες φορολογίες τουλάχιστον στο ήμισυ και αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς αυτή τη στιγμή δίνει διπλάσια στο φόρο εισοδήματος από ό,τι θα πλήρωνε φυσιολογικά, αν η φοροδιαφυγή δεν υπήρχε στο βαθμό που υπάρχει σήμερα.  Γι’ αυτό θα πρέπει να απαιτήσουμε από όλα τα κόμματα ευθαρσώς,  να τοποθετηθούν ότι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να απαιτήσουν και να επιβάλουν στην Κυβέρνηση τη δίκαιη εφαρμογή της φορολογιακής πολιτικής και πάνω από όλα την πάταξη της φοροδιαφυγής.  

Δεν πρέπει να συρόμαστε πίσω από κόμματα τα οποία με τις λανθασμένες ρουσφεττολογικές τους  πολιτικές,  μας εξαναγκάζουν να πληρώνουμε τα διπλάσια στο φόρο εισοδήματος απ’ ό,τι πρέπει.  

Υπάρχουν συνάδελφοι εδώ στην αίθουσα που πληρώνουν εξαιτίας τησ φοροδιαφυγής ή μάλλον για να καλύψουν το κενό που αφήνει η φοροδιαφυγή, τουλάχιστον 200 – 500 λίρες το μήνα παραπάνω απ’ ότι πρέπει.   ‘Αρα για να υπάρχει φοροδιαφυγή, πρέπει εμείς (και αυτό γίνεται σήμερα) να επιδοτούμε με μερικές εκατοντάδες λίρες το μήνα αυτούς που φοροδιαφεύγουν.  Είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα,  είναι δίκαιο,  είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο και είναι πιο σημαντικό  από την οποιαδήποτε αύξηση που θα επιδιώξουμε αύριο από τους εργοδότες μας, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα προχωρήσουμε και στις διεκδικήσεις των ανάλογων αυξήσεων από τους εργοδότες μας.

Σας ευχαριστώ