Menu

Παγκύπρια Συνέδρια ΕΤΥΚ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες 
του 42ου Παγκυπρίου Συνεδρίου

Σημαντικές αποφάσεις σε ένα Συνέδριο Σταθμό

Το 42ο Συνέδριο της ΕΤΥΚ το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2010, αποτέλεσε σταθμό για την πορεία της Οργάνωσής μας, τόσο από ιστορικής πλευράς όσο και από τη σκοπιά λήψης σημαντικών αποφάσεων. Φέτος συμπληρώθηκαν 55 χρόνια ζωής της ΕΤΥΚ, μιας ζωής γεμάτη συνδικαλιστική δράση, αγώνες και διεκδικήσεις, που ανύψωσαν το τραπεζοϋπαλληλικό επάγγελμα ψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας της Κύπρου. Το Συνέδριο, ως το Ανώτατο Όργανο της Οργάνωσης μας, αξιολόγησε τις παρούσες συνθήκες στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομία  γενικότερα και έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την πορεία της ΕΤΥΚ μέσα στον επόμενο χρόνο.

Στο συνέδριο μετέφερε χαιρετισμό Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης. Ξεχωριστή παρουσία αποτέλεσε και αυτή τη χρονιά, η εκπροσώπηση της ΟΤΟΕ, της αδελφής οργάνωσης της ΕΤΥΚ στην Ελλάδα, από τον Γενικό Γραμματέα της, συν. Αχιλλέα Μυλωνόπουλο, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του τραπεζικού κόσμου της Ελλάδος και των εργαζόμενων γενικότερα που, υπό την παρούσα φάση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, διεξάγουν τους δικούς τους δύσκολους αγώνες. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών κ. Δώρος Ηλιοδώρου.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης μας συν. Πρόδρομος Χαραλάμπους. Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της EΤΥΚ συν. Λοΐζου Χατζηκωστή. Στην αρχή ο κ. Χατζηκωστής αναφέρθηκε στα 55χρονα της Οργάνωσης μας και στους πρώτους συνδικαλιστές, οι οποίοι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες έβαλαν το θεμέλιο λίθο του κραταιού οικοδομήματος που ονομάζεται ΕΤΥΚ. Κατόπιν ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ προέβηκε σε μια ανάλυση της οικονομικής κρίσης στο παγκόσμιο τοπίο και πως αυτή μέσα από τις διόδους της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, επηρεάζει και την Κύπρο, καθώς και στην ανησυχητική αύξηση της ανεργίας. Αναφερόμενος δε, στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για το αδόκητο θάνατο των τριών συναδέλφων της Marfin Εγνατίας.

Ιδιαίτερη έμφαση από τον Πρόεδρο της ΕΤΥΚ δόθηκε στην αναγκαιότητα για πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής το οποίο κατάντησε μια γάγγραινα για την οικονομία της Κύπρου, ειδικά στις μέρες μας, που τα δημοσιονομικά ελλείμματα απαιτούν άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση.

Ο κ. Χατζηκωστής αναφέρθηκε και στην ανώμαλη κατάσταση που επικρατούσε στην Εθνική Τράπεζα εκφράζοντας τη χαρά του που οι Διοικήσεις της Τράπεζας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, έχουν αντικατασταθεί, και ταυτόχρονα την ελπίδα ότι  μέσα από τις αλλαγές θα επιστρέψει το δημοκρατικό πνεύμα μέσα στην τράπεζα.

Ένα ζωτικής σημασίας θέμα που επισημάνθηκε στην εισήγηση του Προέδρου, είναι η στρατηγική της Οργάνωσης μας όσον αφορά την υποβολή αιτημάτων για την ανανέωση της επόμενης Συλλογικής Σύμβασης με το Σύνδεσμο Τραπεζών. Κρίνεται, ότι το περιβάλλον γύρω μας, ευνοεί όπως η Οργάνωση μας ρίξει το βάρος της και σε θεσμικά θέματα, που στόχο έχουν να βελτιώσουν την ποιοτική ζωή των συναδέλφων, όπως θέματα αξιοπρέπειας, υγείας και αξιοκρατίας, με σκοπό την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες που μαστίζει τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ειδική αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο της ΕΤΥΚ και για την πρωτοποριακή κίνηση της ΕΤΥΚ, να αποκτήσει ιδιόκτητα διαμερίσματα εκτός Κύπρου, στην Κεραμωτή, με σκοπό την σωματική και ψυχική ανάπαυση των μελών της.

Η πλέον βαρυσήμαντη, ίσως, πράξη του 42ου Συνεδρίου της ΕΤΥΚ, υπήρξε η έγκριση της απόφασης της ηγεσίας της, για την εισφορά ενός ποσού ύψους €500,000 από το απεργιακό ταμείο της Οργάνωσης, προς ενίσχυση των κρατικών αναγκών εν όψει της κρίσης. Η ριζοσπαστική, για τα δεδομένα της Κύπρου, αυτή εισήγηση εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από τους παρόντες σύνεδρους.

Δεσπόζουσας σημασίας επίσης, υπήρξε και η απόφαση του Συνεδρίου, για την οργάνωση των αφυπηρετησάντων συναδέλφων, καθώς και η προσπάθεια για κάλυψη τους μέσα από το Ταμείο Υγείας. 

Το συνέδριο ενέκρινε την Έκθεση Δράσης για την παρελθούσα περίοδο καθώς και τους οικονομικούς λογαριασμούς της Οργάνωσης μας. Επίσης εγκρίθηκαν τρία ψηφίσματα τα οποία αφορούν συμπαράσταση στους εργαζομένους την Ελλάδα, την αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής και τα μέτρα για ενίσχυση της οικονομίας που λήφθηκαν από την κυβέρνηση.

Τέλος, έγιναν τοποθετήσεις συνέδρων για διάφορα θέματα και ακολούθησε συζήτηση.