Menu

Παγκύπρια Συνέδρια ΕΤΥΚ

Ιστορικό το 46ο Συνέδριο της ΕΤΥΚ

Επιτυχής η πορεία της ΕΤΥΚ μέσα απο την πρωτογανή κρίση

Ο συν. Λοΐζος Χατζηκωστής ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμος Πρόεδρος

Ιστορικό από κάθε άποψη μπορεί να χαρακτηριστεί το 46ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ, που πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της Οργάνωσής μας, το Σάββατο, 12 Απριλίου 2014. Στο Συνέδριο αυτό επισφραγίστηκε μια λαμπρή τριακονταετία για τον τραπεζοϋπαλληλικό συνδικαλισμό, κατά την οποία το τραπεζικό επάγγελμα ανέβηκε πολύ ψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας της Κύπρου.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Αντιπρόεδρος της Οργάνωσής μας συν. Χρίστος Χαραλάμπους ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην επιτυχή πορεία της ΕΤΥΚ μέσα από την τρικυμία που συγκλόνισε ολόκληρη την Κύπρο, στους κινδύνους, προκλήσεις και προοπτικές των εποχών, κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο της Οργάνωσης μας συν. Λοΐζο Χατζηκωστή.

Η ομιλία του Προέδρου της ΕΤΥΚ αυτή τη φορά ήταν αλλοιώτικη... Μέσα σε ένα κλίμα καθολικής συγκίνησης ανέφερε ότι θεωρεί την παρούσα στιγμή ως τον καταλ- ληλότερο χρόνο, για να παραδώσει τη σκυτάλη, γι’ αυτό και σήμερα είναι η τελευταία φορά που μιλά σαν ηγέτης της ΕΤΥΚ στο Συνέδριο. Όπως είπε, παρόλο που προετοι- μαζόταν για πολύ καιρό για τη στιγμή αυτή με σκοπό να συμφιλιωθεί με την ιδέα της απομάκρυνσης, είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει τα συναισθήματα τα οποία βιώνει, διότι την ΕΤΥΚ τη θεωρεί «το σπίτι του», «τον χώρο του», και όλα αυτά τα χρόνια την έχει αγαπήσει και έχει ταυτιστεί μαζί της. Υποσχέθηκε ότι πάντα και ενόσω θα του το επιτρέπουν οι δυνάμεις του, θα είναι ενεργός συμπαραστάτης, μπροστάρης, δίπλα και κατά βάθος μέσα στην ΕΤΥΚ σε ό,τι χρειαστεί. Ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ονομαστικά όλους εκείνους με τους οποίους  κατά καιρούς συνεργάστηκε και που έχουν πρόσφατα αποχωρήσει από την υπηρεσία.

Στην ομιλία του ο κ. Χατζηκωστής έκανε αναφορά στα κρίσιμα γεγονότα του τελευ- ταίου καιρού που συνόδευσαν την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα, ξεκινώντας από την πτώχευση της Λαϊκής για να μας οδη- γήσουν στα πλοκάμια της Τρόικας. Πρώτο μέλημα της ΕΤΥΚ ήταν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλου του προσωπικού της Λαϊκής και φυσικά όλων των Τραπεζών γεγονός το οποίο και επιτεύχθηκε μέσα από τα σχέδια πρόωρης αφυπηρέτησης τα οποία ήταν αναπόφευκτα και ως ΕΤΥΚ τα στηρίξαμε και παλέψαμε σκληρά, για να βελτιωθούν με καλύτερο παράδειγμα την οικονομική ενίσχυση της ΕΤΥΚ ύψους 15 εκατομμυρίων.ά και την πρόσφατη υπογραφή της ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης ΕΤΥΚ – ΚΕΣΤ, να αποχωρήσει από την ηγεσία και να παραχωρήσει τη θέση αυτή σε νέους ανθρώπους και γενικά στη νέα γενιά.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο υπερβολικό κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου του 47.5% των Ταμείων Προνοίας και των καταθέσεων και τη διαφύλαξη αυτών των λεφτών πράγμα που επιτεύχθηκε χάριν στην παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργού Οικονομικών αλλά και τη συμπαράσταση που βρήκαμε από την πλειοψηφία των Κομμάτων και κύρια από τον Πρόεδρο της Βουλής. Η ΕΤΥΚ κατάφερε και πέτυχε ώστε με κεφάλαια, που ει- σέπραξε η Κυπριακή Δημοκρατία με τη σύμφωνο γνώμη της Τρόικας, να συμπλη- ρωθούν όλα τα λεφτά των Ταμείων Προνοίας που αφορούσαν στο μη αντίστοιχο κουρεμένο του 52.5% των Ταμείων Προνοίας που ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα.

Επίσης υπενθύμισε τη γραπτή διαβεβαίωση του Υπουργείου Οικονομικών προς την ΕΤΥΚ, ότι ένα μεγάλο κομμάτι απολεσθέντων χρημάτων, που αντιστοιχεί με το 22.5%, θα επανέλθει στους συναδέλφους με μία άλλη διαδικασία μέσω των Κοινω- νικών Ασφαλίσεων και σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του Υπουργού θα είναι σε θέση να εφαρμοσθεί το 2016.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπεγράφη με την CNP, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε τη βάση στην οποία πορεύτηκαν οι διαπραγματεύσεις και την κατάληξη για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης 2014 – 2016 με τον Κυπριακό Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών.

Επίσης αναφέρθηκε στις μειώσεις μισθών, που ως ΕΤΥΚ καταφέραμε να τις περιο- ρίσουμε σε λογικά επίπεδα, επίπεδα που μπορούν να αντέξουν οι συνάδελφοι, και επίσης ως Οργάνωση διασφαλίσαμε δύο κυρίαρχα σημεία: την κατοχύρωση του 65ο ορίου ηλικίας αφυπηρέτησης και τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης που ενώ η Εργοδοσία τα απέρριπτε κατηγορηματικά θεωρώντας ότι αποτελούσαν κόκκινες γραμμές, στο τέλος αναγκάστηκε να τα συζητήσει με την Οργάνωσή μας και εν τέλει να τα αποδεκτεί.


Ο Λοΐζος Χατζηκωστής στηλίτευσε την αυθαίρετη ενέργεια της Κυβέρνησης να επιβάλει μειώσεις μισθών στους υπαλλήλους της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με διάταγμα, και τη Διοίκηση της Συνεργατικής που αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με την Οργάνωσή μας.

Ξεχωριστή μνεία έγινε στην απόφαση της ΕΤΥΚ για εγγραφή συναδέλφων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και την εγγραφή σχεδόν του συνόλου των υπαλλήλων του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λευκωσίας στην ΕΤΥΚ.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσής μας δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει μελανά και επικίνδυνα σημεία των καιρών και συγκεκριμένα την καταπάτηση της συμφωνίας από την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς με τις αυθαίρετες ενέργειές τους να μειώσουν τα όρια υπεραναλήψεως των συναδέλφων και να περιορίσουν τα επιδό- ματα φαγητού και οδοιπορικών.

Τέλος αναφέρθηκε σε μία νέα επιτυχία της Οργάνωσης, την ίδρυση από κοινού με την ΟΤΟΕ του Διατραπεζικού Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΚΕΤΕ) στο οποίο η ΕΤΥΚ συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο με τρία άτομα και το οποίο θα πάρει μέσα από το ΕΣΠΑ ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ, μέρος των οποίων θα αξιοποιηθεί με προγράμματα στην Κύπρο για επαναδραστηριοποίηση των συναδέλφων που έφυγαν από τις Τράπεζες.

Η ομιλία του Προέδρου της ΕΤΥΚ έθεσε επίσης θέματα που αφορούν στις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης και  υπενθύμισε τους συνέδρους ότι η ΕΤΥΚ το 2015 θα κλείσει εξήντα χρόνια ζωής και εισηγήθηκε η Οργάνωση μας να τι- μήσει τα εξηντάχρονά της ανάλογα, με μια μεγάλη εκδήλωση, την επανέκδοση του Λευκώματος και ίσως την πλαισίωσή της με άλλες δραστηριότητες.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με την έγκριση της Έκθεσης Δράσης και της οικονομικής έκθεσης της ΕΤΥΚ ενώ αποφασίστηκε νέα εισφορά στο Απεργιακό Ταμείο.

Το 46ο Παγκύπριο Συνέδριο μέσα από μυστική ψηφοφορία ενέκρινε καταστατικές αλλαγές, με σημαντικότερες τη θέσπιση του αξιώματος του Επίτιμου Προέδρου και την επαναφορά της Γενικής Γραμματείας σε αντικατάσταση του Προεδρείου, με τον ίδιο τρόπο που αυτή λειτουργούσε στην ΕΤΥΚ μέχρι το 2001.

Επίσης το Συνέδριο προχώρησε σε έγκριση δύο ψηφίσματων για τα πιο κάτω θέματα:

α) Την έκφραση της έντονης διαφωνίας του για την καταστρατήγηση των εργασια- κών θεσμίων με την έκδοση Διαταγμάτων και την αναγκαιότητα για προσήλωση στις διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και,

β) Για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Το 46ο Παγκύπριο Συνέδριο αποφάσισε ομόφωνα όπως ο συν. Λοΐζος Χατζηκωστής ανακηρυχθεί Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ, όποτε αυτός αποχωρήσει από τη θέση του Προέδρου της Οργάνωσής μας.

Τέλος, κατατέθηκαν εισηγητικές ομιλίες από συνέδρους.