Menu

Παγκύπρια Συνέδρια ΕΤΥΚ

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες του
47ου Παγκύπριου Συνεδρίου

Η ΕΤΥΚ είναι εδώ αποφασισμένη και ικανή να

προασπίσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Τραπεζοϋπαλλήλων

Εκλέγηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Νέος Γενικός Γραμματέας εκλέγηκε ο συν. Χρίστος Παναγίδης

Πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2015 στα Κεντρικά Γραφεία της Οργάνωσής μας το 47ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ. 

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με εναρκτήριο ομιλία του ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας συν. Χρίστος Παναγίδης, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Γενικό Γραμματέα συν. Ανδρέα Παναγιώτου. 

Στην ομιλία του ο συν. Α. Παναγιώτου αρχικά εξέφρασε την εκτίμηση, αλλά και τις ευχαριστίες του ιδίου, αλλά και όλων των στελεχών της Οργάνωσής μας, προς το πρόσωπο του Επίτιμου Προέδρου της ΕΤΥΚ συν. Λοΐζου Χατζηκωστή, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε πρόωρα από την θέση του Προέδρου/Γραμματέα της ΕΤΥΚ, εξακολουθεί να προσφέρει άοκνα τις υπηρεσίες του προς την Οργάνωσή μας, αλλά και στην τραπεζοϋπαλληλική τάξη. 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία του τόπου μας και στο τραπεζικό σύστημα, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ επισήμανε τις πρωτοφανείς δυσκολίες των καιρών και την αναγκαιότητα διατήρησης της συσπείρωσης των μελών της Οργάνωσής μας γύρω από τις αποφάσεις της ηγεσίας της.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες των εργοδοτών για αμφισβήτηση των υφιστάμενων συμφωνιών και σημείωσε ότι η ΕΤΥΚ είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύσει με κάθε μέσο τους εργασιακούς θεσμούς. Επισήμανε δε ότι η Οργάνωσή μας απέδειξε διαχρονικά και έμπρακτα ότι είναι πρόθυμη να επωμισθεί το βάρος που της αναλογεί, με απτό παράδειγμα τόσο την πρότασή της για εθελοντική μείωση των μισθών το καλοκαίρι του 2013, όσο και την προσφορά μισού εκατομμυρίου προς την κυπριακή οικονομία το 2010, πριν καν άλλοι συνειδητοποιήσουν την επερχόμενη κρίση, με απώτερο στόχο να ταρακουνηθούν τα λιμνάζοντα νερά της κοινωνίας μας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ κάλεσε τις Διοικήσεις των τραπεζών να επικεντρωθούν στην είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως πρώτιστο στόχο για την πολυπόθητη ανάκαμψη και να σταματήσουν να εποφθαλμιούν τα δικαιώματα του προσωπικού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Οργάνωσής μας συν.Λοΐζος Χατζηκωστής, ο οποίος με τη σειρά του υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ενότητας μέσα στους κόλπους της συντεχνίας, ώστε με αγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίζονται οι νέες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Επισήμανε δε την ανάγκη της έγκαιρης αντιμετώπισης, αξιολόγησης και επίλυσης των προβλημάτων που υφίστανται στον χώρο μας σήμερα.

Έκανε αναφορά στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι συνάδελφοι, για να ορθοποδήσουν οι Τράπεζες. Από την άλλη όμως εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι Διοικήσεις φαίνεται να μην έχουν παραδειγματιστεί από τα παθήματα και τα λάθη του παρελθόντος και συνεχίζουν να λειτουργούν με μυστικοπάθεια και αδιαφάνεια.

Επαναλαμβάνονται δυστυχώς λάθη, όπως η παραχώρηση μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες αυξήσεων/Bonus σε στελέχη, που φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τις €20 χιλιάδες κατ’ έτος, ενώ από την άλλη δεν βλέπουμε τις Διοικήσεις να επικεντρώνονται και να κάνουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες για αντιμετώπιση της γάγγραινας των κόκκινων δανείων.

Ο συν. Λ. Χατζηκωστής υπογράμμισε ότι στις μέρες μας παρατηρείται μια εμφανής και καλά συντονισμένη προσπάθεια που έχει ως στόχο να αποδυναμωθούν τα συνδικάτα, και δη τα δυνατά, όπως η ΕΤΥΚ και προειδοποίησε ότι αυτοί που μεθοδεύουν τις πιο πάνω κινήσεις, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι αποτελούν ένα μεγάλο, υπολογίσιμο και συμπαγές κομμάτι της κοινωνίας του τόπου. Γι’ αυτό και όσοι καλλιεργούν το αντισυνδικαλιστικό κλίμα θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την αντίδραση της τραπεζοϋπαλληλικής οικογένειας και τις συνέπειες που αυτή θα έχει.
Ως επίτιμος Πρόεδρος κάλεσε το σύνολο των στελεχών της Οργάνωσής μας να διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού την αξιοζήλευτη ενότητα και συσπείρωση που ανέκαθεν χαρακτήριζε τα μέλη της, καθώς αυτή αποτελεί τη χρυσή συνταγή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε προκλήσεων.

Aπό το Συνέδριο εγκρίθηκαν τα πιο κάτω Ψηφίσματα:

1. Έντονη διαφωνία για την καταστρατήγηση των εργασιακών θεσμίων. Μονόδρομος η προσήλωση στις διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων

Το 47ο Παγκύπριο Συνέδριο, αφού μελέτησε την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα εργασιακά κατά το τελευταίο έτος, εκφράζει την έντονη ανησυχία και την αντίθεσή του, για τις προσπάθειες καταστρατήγησης των εργατικών θεσμίων αλλά και της αμφισβήτησης του ίδιου του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων από την πλευρά των εργοδοτικών κύκλων. Θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες καταστρατηγούν δημοκρατικές διαδικασίες, δυναμιτίζουν το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους και την οικονομία.

Την τρέχουσα περίοδο, που οι δυσκολίες και τα προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία και την κοινωνία, σείουν και απειλούν την ίδια την υπόσταση και επιβίωση του κράτους, οι θεσμοί και προπαντός, ο επί δεκαετίες δοκιμασμένος θεσμός του Κώδικα βιομηχανικών Σχέσεων, πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού, όπως με σοφία τους διαφύλαξαν οι κοινωνικοί εταίροι και στο παρελθόν. Είναι ξεκάθαρο ότι, οι οποιεσδήποτε εργατικές διαφορές θα πρέπει να επιλύονται μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και να δίνονται εκείνες οι λύσεις, που δεν θα δημιουργούν νικητές και ηττημένους, αλλά θα διατηρούν τις ισορροπίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις.

2. Επικέντρωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των Κόκκινων Δανείων


Επίσης το 47ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ που συνήλθε στην Λευκωσία στις 6 Ιουνίου 2015, αφού συζήτησε τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ που έχει δυστυχώς κατακτήσει η Κύπρος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα και με την εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εκφράζει την έντονη ανησυχία του και καταδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα το θέμα των κόκκινων δανείων που δυστυχώς είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Το 47ο Παγκύπριο Συνέδριο, επίσης, καλεί τις διοικήσεις των τραπεζών, εάν πράγματι ενδιαφέρονται για την ανάκαμψη των οργανισμών τους, να εγκύψουν επιτέλους στην καταπολέμηση της γάγγραινας αυτής. Θα πρέπει άμεσα να επικεντρωθούν στους μεγαλοοφειλέτες προκειμένου να διαψευστούν όσοι ισχυρίζονται ότι προστατεύονται σε βάρος των ιδιωτών/μικροοφειλετών. Είναι καιρός να επικεντρωθούν στο δάσος και όχι στο δένδρο. Πρέπει να σταματήσουν να αποπροσανατολίζουν με «πυροτεχνήματα», παίζοντας άσκοπα με την ψυχολογία και το ηθικό του προσωπικού και γενικότερα με τον «εντυπωσιασμό» της κοινής γνώμης.

3. Διαπιστώνεται ολοένα και περισσότερο η εμπλοκή της πολιτείας και πολιτικών στη διαχείριση των Τραπεζών και αυτό λειτουργεί αρνητικά

Εγκρίθηκε επίσης η πιο κάτω εισήγηση του συν. Γιαννάκη Τσικκουρή της Κεντρικής Τράπεζας, όπως σταλεί επιστολή προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων με την οποία να καταγράφονται οι θέσεις της Οργάνωσής μας για το συνταξιοδοτικό των μελών μας στην Κεντρική Τράπεζα:

«Το 47ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ συζήτησε την στρέβλωση η οποία δημιουργήθηκε με την ψήφιση και εφαρμογή του «Περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμος του 2012.Ν.216 (1) 2012», ο οποίος έθεσε σε δυσμενή θέση όσα μέλη μας αποχώρησαν από την υπηρεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, όπως και όσα θα αποχωρήσουν.

Η Οργάνωσή μας είχε απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο και αναγνώρισε, μετά και τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, την στρέβλωση και απέστειλε στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Λόγω του ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση, καλούμε την Βουλή των αντιπροσώπων να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για άρση της στρέβλωσης του Νόμου και της δυσμενούς διάκρισης που αυτή δημιούργησε για τα μέλη μας στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.»

Στο τέλος του Συνεδρίου διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσής μας για την επόμενη τριετία.

Τις 35 θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου διεκδίκησαν 52 συνολικά συνάδελφοι. Με βάση το καταστατικό της Οργάνωσής μας, 10 από τους υποψήφιους ανακηρύχθηκαν εκλεγέντες, πριν την ψηφοφορία, αφού δεν υπήρχε ανθυποψήφιος στην τράπεζα/επαρχία τους. Οι υπόλοιποι διεκδίκησαν τις άλλες θέσεις στην ψηφοφορία που ακολούθησε.

Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε στην πρώτη του συνεδρία την 9η Ιουνίου 2015 και καταρτίστηκε σε σώμα.

Πιο κάτω παρατίθεται η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Γραμματείας της Οργάνωσής μας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις αρχαιρεσίες και τον καταρτισμό του σε σώμα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο συν. Λοΐζος Χατζηκωστής, με βάση το καταστατικό μας, εξακολουθεί ως Επίτιμος Πρόεδρος να προΐσταται της Οργάνωσής μας.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ   ΤΙΤΛΟΣ
 ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ     ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ  ΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΧΑΤΖΗΜΑΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΚΟΝΟΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ  ΓΕΝΙΚΟΣ ΤΑΜΙΑΣ
 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΒΟΗΘΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 ΚΟΖΑΚΟΥ Κ. ΘΕΤΙΣ  ΜΕΛΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
 ΧΑΤΖΗ ΑΝΤΩΝΙΑ  ΜΕΛΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΟΜΝΑ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΖΗΝΩΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΗΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΡΕΒΕΚΚΑ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΙΩΣΗΦ ΧΡΙΣΤΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΚΥΡΜΙΤΣΗ ΜΑΡΙΑ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΔΡΕΑΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΠΑΣΙΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΠΑΤΤΟΥΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΠΙΕΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΠΟΥΛΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΠΟΥΡΟΥΖΑΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΣΕΡΓΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΣΟΛΩΜΗ ΛΑΙΤΗΤΣΙΑ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΦΟΥΛΛΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΧΑΤΖΗΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ  ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ