Menu

Παγκύπρια Συνέδρια ΕΤΥΚ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες 
του 48ου Παγκυπρίου Συνεδρίου

Μηνύματα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση

Πραγματοποιήθηκαν στις 23 Απριλίου, οι εργασίες του 48ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΕΤΥΚ στην αίθουσα συνεδρίων της Οργάνωσής μας. Στο συνέδριο έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στον τραπεζικό χώρο τον τελευταίο χρόνο, επισημάνθηκε η κρισιμότητα των καιρών και διατρανώθηκε η σιδερένια βούληση της Οργάνωσής μας για αποφασιστική αντιμετώπιση των σκοπέλων που παρουσιάζονται. 

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με εναρκτήριο ομιλία του ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσής μας συν. Ανδρέας Παναγιώτου, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Γενικό Γραμματέα συν. Χρίστο Παναγίδη.

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσής μας αρχικά αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι τράπεζες, προβάλλοντας ως τον μεγαλύτερο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ζήτημα πάνω στο οποίο οι Διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να εγκύψουν αποφασιστικά, με σκοπό τη δραστική μείωσή τους.

Πέραν όμως των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες ως οργανισμοί, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ αναφέρθηκε με έμφαση και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, λόγω της στάσης κάποιων εργοδοτικών κύκλων, οι οποίοι, αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των τραπεζών, εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες, αναλώνονται στο πώς να πλήξουν τον υγιή συνδικαλισμό και τις εργασιακές σχέσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ τόνισε εμφαντικά πως, εάν και όποτε χρειαστεί, η Οργάνωσή μας θα αντιδράσει με αποφασιστικότητα σε όλες τις περιπτώσεις, προκειμένου να υπερασπιστεί τα κεκτημένα των συναδέλφων και τους εργασιακούς θεσμούς.

Τέλος αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα των ημερών, δηλαδή στην αποτυχία των Σχεδίων Εθελούσιας Εξόδου της Τράπεζας Κύπρου και τη δεδηλωμένη πρόθεση της εργοδοσίας για πλεονασμούς. Σημείωσε ότι τα Σχέδια απέτυχαν με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοτικής πλευράς, η οποία αρνήθηκε να βελτιώσει τους συντελεστές αποζημίωσης, ούτως, ώστε αυτοί να αποτελέσουν κίνητρο για το προσωπικό. Τόνισε πως η Οργάνωσή μας διαμήνυσε στην Τράπεζα ότι δεν αποδέχεται μείωση του αριθμού του προσωπικού με οποιοδήποτε άλλο τρόπο πλην μέσω ενός ικανοποιητικού σχεδίου εθελοντικής αποχώρησης. Τέλος, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της έκβασης του αγώνα στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς αυτή θα επηρεάσει το σύνολο των συναδέλφων σε όλες τις τράπεζες.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Οργάνωσής μας συν. Λοΐζος Χατζηκωστής ο οποίος με τη σειρά του υπογράμμισε τις μεγάλες προκλήσεις που δέχονται οι τραπεζοϋπάλληλοι στην εποχή μας και στην αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν με σύνεση, αλλά και με αποφασιστικότητα από την Οργάνωσή μας.

Ο Λοΐζος Χατζηκωστής αναφέρθηκε στα μεγάλα εμφανή και αφανή συμφέροντα που έχουν στοχοποιήσει την ΕΤΥΚ και κατά συνέπεια την τραπεζοϋπαλληλική οικογένεια και κατάγγειλε το γεγονός ότι αυτές οι κινήσεις εκπορεύονται από πολύ ψηλά και δεν αφορούν μόνο τους ξένους παίχτες που εισήλθαν στον τόπο μας με άλλες νοοτροπίες και άλλες κουλτούρες, αλλά και ντόπιους ομογάλακτους παράγοντες, οι οποίοι εδώ και καιρό αδημονούσαν να εκφράσουν τις αντιεργατικές και αντισυνδικαλιστικές τους νοοτροπίες.

Επίσης αναφέρθηκε σε τραγικά λάθη των παλιών Διοικήσεων των τραπεζών, οι οποίες λόγω προκατάληψης, αλλά και άλλων παρεμβάσεων, δεν έλαβαν υπόψη τις εισηγήσεις της Οργάνωσής μας για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν ξένοι μέτοχοι στα τραπεζικά ιδρύματα του τόπου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίσθηκαν με την έγκριση της Έκθεσης Δράσης, της οικονομικής έκθεσης και αποφασίστηκε εισφορά στο Απεργιακό Ταμείο.

Το συνέδριο αποφάσισε τη σύγκλιση συνέλευσης των συνδικαλιστικών στελεχών της Τράπεζας Κύπρου και κατόπιν γενικών συνελεύσεων όλων των συναδέλφων, για λήψη αποφάσεων.

Τέλος, εγκρίθηκαν τα ακόλουθα ψηφίσματα:

Έντονη διαφωνία για την καταστρατήγηση των εργασιακών θεσμίων. Μονόδρομος η προσήλωση στις διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και της τήρησης των συμφωνηθέντων από τις Τράπεζες.

Υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων για αποζημίωση μέρους του κουρέματος που είχαν οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα.

Τέλος, κατατέθηκαν εισηγητικές ομιλίες από συνέδρους.